wtorek, 29 września 2015

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU.

SKŁADNIKI:
5 filetów śledziowych solonych (1 wiaderko)
mleko do namoczenia śledzi
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka keczupu pikantnego
1/2 szkl. oleju
1 łyżka octu 10 '/,
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta pieprzu
szczypta ostrej papryki
szczypta cukru
szczypta soli

Śledzie pokroić na kawałki i namoczyć je w mleku, przynajmniej dwie godziny. Potem wyjąć je, opłukać w przegotowaną wodą i odcedzić.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na 4 łyżkach oleju, do tego dodać koncentrat pomidorowy, keczup i resztę składników, wymieszać, przyprawić do smaku, pozostawić do ostygnięcia. Śledzie przełożyć do pojemnika lub szerokiego słoika, wymieszać z sosem i zamknąć szczelnie. Śledzie wstawić do lodówki na dzień lub dwa, żeby przeszły sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz