Ta sałatka to doskonały sposób na wykorzystanie zielonych pomidorów, które już nie zdążą dojrzeć. Sałatka jest pyszna. Polecam.
SKŁADNIKI:
3 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
3 papryki
3 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
3 papryki
ZALEWA:
1 1/2 l wody
1 szkl. octu
20 łyżek cukru
3 łyżki soli
10 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
10 ziaren pieprzu czarnego
1 1/2 l wody
1 szkl. octu
20 łyżek cukru
3 łyżki soli
10 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
10 ziaren pieprzu czarnego
1/2 szkl. oleju
WYKONANIE:
Zagotować składniki zalewy.
Pomidory pokroić na cienkie plastry, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka, następnie zasypać je 3 łyżkami soli i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie pomidory, cebulę i papryki dokładnie odcisnąć z solanki i wrzucić je do gotującej zalewy. Doprowadzić do zawrzenia i od razu wkładać sałatkę do słoików, dobrze ją dociskając, wierzch zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz