poniedziałek, 28 września 2015

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI.

 CIASTO:

25 dag mąki
15 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
4 łyżki śmietany

DODATKOWO:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
kminek

FARSZ:
30 dag mięsa mielonego
20 dag pieczarek
10 dag kapustę kiszonej
1 cebula
1 jajko
10 dag startego sera żółtego
słodka i ostra papryka w proszku
1 łyżka oleju
sól, pieprz

CIASTO:
Składniki połączyć ze sobą, wyrobić ciasto i wstawić do lodówki, na czas zrobienia farszu. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, pokroić na dwa szerokie paski, na każdy nakładać wzdłuż łyżką farsz, zlepić lekko brzegi i odwrócić zlepieniem do dołu, potem pokroić na kawałki. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem. Piec w 180' C na złoty kolor.

FARSZ:
Kapustę ugotować, odcisnąć z wody, drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, smażąc nadal, dodać mięso, pieczarki i kapustę, przyprawić do smaku. Wystudzić, dodać jajko, ser żółty i dobrze wymieszać.

Z tego ciasta można zrobić paszteciki w kształcie pierogów. Podawać z barszczem czerwonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz