czwartek, 10 września 2015

KROKIETY TOSTOWE Z KAPUSTĄ.

Te krokiety nie różnią się smakiem od tych w naleśnikach, ale zyskuje się na czasie, bo robi się je szybciej.

SKŁADNIKI:
1 opak. chleba tostowego
10 dag pieczarek
1/2 laski kiełbasy zwyczajnej
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty świeżej
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 jajka
1/4 szkl. mleka
bułka tarta
olej do smażenia

Kapusty ugotować, każdą osobno, odcisnąć z wody.
Cebulę, pieczarki, kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki, pod koniec smażenia kiełbasę i podsmażyć. Następnie zmielić w maszynce na dużych oczkach razem z kapustą. Gotowy farsz wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem.
Jajka roztrzepać z solą, dodać mleko i dobrze wymieszać.
Każdą kromkę chleba tostowego rozwałkować na desce na cienkie  ,, placuszki'', nakładać 1 łyżkę farszu, opanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, następnie upiec na patelni z obu stron na rumiano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz