SKŁADNIKI NA OKOŁO 3 L NALEWKI:
2,5 kg owoców
500 g + 200 g cukru (według własnego smaku)
1 l spirytusu
1/2 l przegotowanej wody
Owoce dokładnie umyć. Każdy z nich podzielić na 4 części pozbywając się z niego pestek oraz białych części. Skórkę zostawić. Przygotowane w ten sposób owoce umieścić w słoiku i zasypać cukrem (500 g). Pozostawić na 7 dni. Odcisnąć otrzymany sok i ponownie zasypać owoce cukrem (100 - 200 g). Pozostawić na 2 dni.
Tak przygotowany syrop zalać spirytusem, przyjmując poniższe proporcje.
Należy pamiętać, że niestety w tym wypadku bardzo ciężko jest określić ilość syropu jaką uzyska się , za każdym razem proporcje te mogą się nieco różnić.
Proporcje: - 1 litr syropu owocowego - 1 litr spirytusu - 1/2 litra chłodnej przegotowanej wody .
Po upływie 3 tygodni nalewka powinna zacząć się ładnie klarować. Można przyspieszyć ten proces przechowując ją w chłodnym miejscu .
Po 6 miesiącach nalewka zmieni barwę na kolor brązowy. Im dłużej leżakuje tym jest lepsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz