FARSZ:
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty świeżej
garść grzybów suszonych
1 laska kiełbasy zwyczajnej
2 cebule
2 łyżki oleju
jarzynka w proszku
pieprz
Kapustę kiszoną ugotować, odcisnąć z wody. Kapustę świeżą poszatkować, również ugotować i odcisnąć z wody.
Grzyby namoczyć, ugotować. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.
Wszystkie składniki zmielić w maszynce na dużych oczkach, wymieszać i przyprawić do smaku.
CIASTO:
1/2 l mleka
1 jajko
szczypta soli
około 2 szkl. mąki
Mleko wymieszać z jajkiem i solą, dodawać stopniowo mąkę, żebg ciasto miało konsystencję lekkiego budyniu. Ilość mąki zależy od jej rodzaju. Dobrze wymieszać i upiec naleśniki.
DODATKOWO:
olej do smażenia
2 jajka
bułka tarta
Na każdy naleśnik nakładać farsz, zawinąć, podobnie jak gołąbki, obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej, po czym usmażyć na złoty kolor z obu stron. Można podawać z barszczem czerwonym.
Zamiast grzybów leśnych można dodać 10 dag pieczarek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz