SKŁADNIKI:
2 - 3 papryki, zależy od wielkości
300 g piersi z kurczaka
2 kulki mozzarelli
100 g żółtego sera
250 g pomidorów
sól, zioła prowansalskie
olej do smażenia
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą, ziołami prowansalskimi i krótko obsmażyć na patelni, aby tylko zmieniło kolor.
Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch. Pomidory i ser żółty również pokroić w kostkę. Pomidory można przed pokrojeniem sparzyć i obrać, jak mają grubą skórkę. Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać, do smaku jeszcze lekko posolić solą. Gotowy farsz odstawić.
Z papryki ściąć górę z ogonkiem, wydrążyć nasiona i wypełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, która wcześniej była odłożona, przykryć drugą częścią papryki (tą z ogonkiem). Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekranika nagrzanego na 180 'C i zapiekać około 30 minut.
Zamiast piec w piekarniku, to można ułożyć papryki w garnku z szerokim dnem, podlać wodą i udusić pod przykryciem około 30 minut. Jak ktoś woli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz