SKŁADNIKI:
1 1/2 kg szynki
1 czubata łyżka soli do peklowania
1 czubata łyżka soli kuchennej
czosnek granulowany
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
pieprz naturalny
pieprz ziołowy
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka tymianku
siatka wędliniarska
DO GOTOWANIA:
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
kilka liści laurowych
2 ząbki czosnku
Wymieszać razem sól kuchenną z solą do peklowania, obsypać dokładnie mięso. Następnie oprószyć wymienionymi przyprawami, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 3 doby do lodówki.
Wieczorem dnia trzeciego mięso wyjąć z folii, włożyć do siatki wędliniarskiej, wstawić do garnka, zalać zimną wodą ,tak około 2 cm ponad poziom mięsa.
Do wody dodać 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych - zagotować.
Od zagotowania mięso gotować 10 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić szynkę do rana w tej wodzie. Rano ponownie zagotować wywar i gotować drugi raz 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyć gaz, do wywaru dołożyć 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Pozostawić mięso w wywarze na około 6 godzin. Po tym czasie wyjąć szynkę z wywaru, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz