sobota, 5 września 2015

GRZYBY PO CYGAŃSKU.

Jest to sałatka, która doskonale pasuje jako zakąska, do kanapek lub do dań mięsnych. Grzyby można zastąpić pieczarkami.

SKŁADNIKI:
2 kg grzybów leśnych lub pieczarek
1/2 kg cebuli
1 duża czerwona papryka
2 koncentraty pomidorowe po 200 g
przyprawa do pizzy, według uznania

Grzyby lub pieczarki ugotować, pokroić w paski. Paprykę, cebulę również pokroić w paski.

ZALEWA:
1 szkl. wody
1 szkl. oleju
1/2 szjl. octu 10 '/,
8 łyżek cukru
1 łyżka soli
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
3 liście laurowe

Składniki zalewy zagotować, dodać paprykę, cebulę, grzyby, przyprawę, doprowadzić do zawrzenia, gotować jeszcze 5 minut. Przełożyć do słoików i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz