sobota, 5 września 2015

RAWIOLKI Z SOSEM BOLOŃSKIM.



SKŁADNIKI NA FARSZ:
50 dag mięsa mielonego
15 dag sera żółtego
1 ząbek czosnku
przyprawa do mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz

WYKONANIE:
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać mięso, przyprawy, posiekany czosnek, zdjąć z ognia, dodać starty na małych oczkach ser żółty, wymieszać. Trochę sera odłożyć do dekoracji.

CIASTO:
1/2 kg mąki
1 jajko
2 szkl. ciepłej wody
1 łyżka oleju

WYKONANIE:

Ze składników zarobić ciasto jak na pierogi, wykrawać kwadraty 5 na 5 cm, nakładać farsz, zlepiać pierożki i ugotować 5 minut, w posolonej wodzie.
Podawać na talerzu polane sosem bolońskim.

SOS BOLOŃSKI:
1 szkl. sosu bolońskiego ze słoika
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szkl. wody
1 łyżeczka mąki pszennej

WYKONANIE:
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju, dodać koncentrat, sos boloński, smażyć na małym ogniu, podlać wodą, wymieszaną z 1 łyżką mąki, następnie wlać do wywaru i zagotować.
Wyłożyć na talerz pierożki, polać sosem i posypać serem żółtym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz