1 jajko
1 mała bułka
1 mała bułka
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
WYKONANIE:
Mięso i cebulę pokroić w kostkę, potem usmażyć do miękkości na oleju (jeśli jest to mięso surowe). Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć. W maszynce do mięsa zmielić mięso wraz z bułką, podsmażoną cebulą, czosnkiem i 1 łyżką majeranku. Do zmielonych składników wbić jajko, dodać sól i pieprz, wymieszać.
CIASTO:
1 kg mąki
1 jajko
około 2 szkl. ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 kg mąki
1 jajko
około 2 szkl. ciepłej wody
2 łyżki oleju
WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto, ma być pulchne i elastyczne. Rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka lub pokroić na kwadraty, nakładać łyżką farsz i zlepiać brzegi.
Wrzucać na posolony wrzątek, gotować, od wpłynięcia pierogów jeszcze około 4 minuty. Odcedzić i podawać polane stopionym masłem lub uprażonymi skwarkami, albo z usmażoną cebulą.
Wrzucać na posolony wrzątek, gotować, od wpłynięcia pierogów jeszcze około 4 minuty. Odcedzić i podawać polane stopionym masłem lub uprażonymi skwarkami, albo z usmażoną cebulą.
Pierogi również są bardzo dobre z barszczem czerwonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz