CIASTO:
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 szklanka wody
szczypta soli
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 szklanka wody
szczypta soli
FARSZ:
30 dag świeżego szpinaku
8 dag oscypka
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki masła
½ łyżeczki pieprzu
sól
30 dag świeżego szpinaku
8 dag oscypka
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki masła
½ łyżeczki pieprzu
sól
WYKONANIE:
Umyty, świeży szpinak pokroić na drobniutko. Na patelni stopić masło, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę, zeszklić, dodać szpinak, drobno posiekany czosnek i przesmażyć do czasu, aż składniki połączą się i odparuje nadmiar płynu. Odstawić do ostudzenia, następnie wymieszać ze startym oscypkiem i posiekaną świeżą bazylią.
Umyty, świeży szpinak pokroić na drobniutko. Na patelni stopić masło, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę, zeszklić, dodać szpinak, drobno posiekany czosnek i przesmażyć do czasu, aż składniki połączą się i odparuje nadmiar płynu. Odstawić do ostudzenia, następnie wymieszać ze startym oscypkiem i posiekaną świeżą bazylią.
CIASTO:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać olej, sól oraz stopniowo wodę. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto, rozwałkować cienko na stolnicy, w razie potrzeby podsypać mąką, pociąć na kwadraty, na każdy nakładać kulkę farszu, składać i zlepić brzegi, formując pierogi. Wrzucić na posolony wrzątek i gotować po ich wypłynięciu około 3 minuty.
Pierogi polać stopionym masłem.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać olej, sól oraz stopniowo wodę. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto, rozwałkować cienko na stolnicy, w razie potrzeby podsypać mąką, pociąć na kwadraty, na każdy nakładać kulkę farszu, składać i zlepić brzegi, formując pierogi. Wrzucić na posolony wrzątek i gotować po ich wypłynięciu około 3 minuty.
Pierogi polać stopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz