czwartek, 10 września 2015

ZUPA POMIDOROWA LETNIA.

Zupa jest pyszna. Może nie ma tak intensywnego koloru jak z koncentratem pomidorowym, ale smak ma bez porównania lepszy.

SKŁADNIKI NA GARNEK 3 LITROWY:

2 skrzydełka z kurczaka lub inna porcja rosołowa
1 cebula
kawałek pietruszki
1 marchewka
3-4 duże pomidory malinówki
natka pietruszki
koperek
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
bazylia
oregano
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
1 kostka rosołowa
2 łyżki jarzynki w proszku
makaron świderki lub inny

Skrzydełka zalać wodą do połowy garnka, kiedy zawrze woda, zebrać pianę i dodać przyprawy, kostkę rosołową, jarzynkę i chwilę gotować.
Pomidory obrać ze skórki, bardzo drobno pokroić i dodać do wywaru, następnie pokrojone w kostkę warzywa. Kiedy będą miękkie wlać rozrobioną zawiesinę z mąki, wody i śmietany, doprowadzić do zawrzenia. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki i koperkiem.
W osobnym garnku w posolonej wodzie ugotować makaron,( ilość według uznania), po czym dodać go do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz