sobota, 5 września 2015

PAPRYKOWE ZRAZIKI Z SOSEM.

SKŁADNIKI:
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 papryka czerwona
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
przyprawa do mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
maggi, sól
mąka do obtoczenia mięsa

Cebulę, czosnek, paprykę drobno pokroić, dodać do tego mięso, jajko, przyprawy oraz mąkę, wszystko dobrze wymieszać, uformować klopsiki, obtoczyć w mące i ugotować w wywarze, następnie wyjąć i zrobić z wywaru sos.

SOS DO ZRAZIKÓW:
2 czerwone papryki
1/2 szkl. śmietany
1 łyżka jarzynki w proszku
2 cebule
2 łyżki masła
oregano,
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
natka pietruszki

Do płaskiego garnka (2 l) nalać do połowy wody, dodać jarzynkę w proszku, doprowadzić do zawrzenia i ugotować klopsiki, wyjąć je z garnka.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, podlać wodą, dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotować , przełożyć do wywaru z mięsa i gotować do miękkości papryki. Następnie zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Zraziki włożyć z powrotem do garnka.

Zraziki podawać polane sosem z kaszą gryczaną i surówką lub inną sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz