SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
2,5 dkg drożdży
2 łyżeczki stopionego masła
2 szczypty cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
1 szklanka cieplej wody
1/2 szkl. ciepłego mleka
Mąkę przesiać dwa razy, wymieszać z solą i zrobić wgłębienie w środku. Pokruszyć drożdże, dodać cukier i wlać ciepłe mleko wymieszane z wodą. Zrobić papkę i odstawić na 10 minut. Dodać masło, oliwę, zagnieść na elastyczne i gładkie ciasto. Okryć ściereczką i odstawić na około godzinę czasu. Z tej porcji ciasta uformować kilka bułeczek i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia lub posypanej maka. Posmarować mlekiem i piec w 180'C, przez około 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz