Sos jest bardzo dobry do mięs lub kanapek z wędliną, a najlepszy do mięs z grilla.
SKŁADNIKI:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki keczupu
3 duże pomidory
4 łyżki musztardy stołowej
6 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
5 śliwek wędzonych
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki papryki chilli
Czosnek i cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i zdjąć skórkę, a potem pokroić w kostkę, następnie dodać do cebuli.Potem dodać drobno pokrojone śliwki, smażyć nadal i dodać resztę składników, dusić na małym ogniu przez około 45 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, przełożyć do słoików, spasteryzować 5 - 10 minut.
Można dodać więcej octu, jak ktoś lubi kwaśniejszy sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz