Przepis na to ciasto jest bardzo stary, ale placek jest pyszny. Polecam.
CIASTO MIODOWE:
500 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
150 g cukru
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
MASA GRYSIKOWA:
500 ml mleka
4 łyżki kaszy manny (grysiku)
150 g cukru
200 g masła
1 cukier waniliowy
POLEWA :
100 g margaryny
50 g kakao
120 g cukru pudru
2 łyżki mleka
DODATKOWO:
około 400 g powideł śliwkowych (2 małe słoiki)
posypka cukrowa-kolorowa
CIASTO:
Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło (lub margarynę) i całość posiekać nożem. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz jajka.
Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Ciasto można również wyrobić w misce: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym, używając mieszadeł z hakiem- do wyrabiania ciasta). Ciasto podzielić na 3 części. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć 1 część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.
MASA GRYSIKOWA:
Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę mannę i gotować, aż masa zgęstnieje. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić do ostygnięcia. (Po ostygnięciu masa powinna być gęsta). Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce zimny grysik. Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem, polać polewą.
POLEWA:
Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. Polać ciasto polewą kakaową. Wierzch można udekorować posypką cukrową.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowywać w lodówce.
Zamiast robić polewę, można też posmarować ciasto masą krówkową i posypać pisiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz