czwartek, 10 września 2015

PASZTET DROBIOWO WOŁOWY.

Przepis pochodzi z internetu.

SKŁADNIKI:
1 cały kurczak
1/2 kg antrykotu wolowego
1kg boczku surowego
30 dag wątrobki z indyka
2 garstki grzybów suszonych
3 bułki kajzerki
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
kawałek selera
6 jajek
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
majeranek
przyprawa do mięs
1 łyżka jarzynki w proszku
smalec do posmarowania blaszek
bułka tarta do obsypania

Kurczaka i wołowinę ugotować z warzywami jak rosół, wyjąć mięso, obrać od kości. Wyjąć warzywa, ugotować w wywarze boczek, wyjąć go, a w rosole namoczyć bułki.
Wątrobę ugotować w osobnym garnku.
Grzyby namoczyć i ugotować.
Wszystko, czyli : mięso, boczek, wątróbkę , warzywa i bułki zmielić w  maszynce,  dodać jajka , gałkę muszkatołową ,sól, pieprz, jarzynkę, majeranek, przyprawę do mięs, dobrze wymieszać. Nałożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą foremek ( jeśli to są jednorazowe foremki to nie trzeba).
Piec 1,5 godziny (góra- dół ) w 170'C. Przed włożeniem do piekarnika posypać jarzynką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz