piątek, 11 września 2015

WĄTRÓBKA Z PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI:
0,5 kg wątróbki
8 sztuk pieczarek
1 średnia cebulka
1 łyżeczka płaska grzybowego sosu sojowego
sól , pieprz do smaku
olej do smażenia

Wątróbki opłukać, oczyścić z błonek ,żył itp. Osuszyć papierowym ręcznikiem , żeby nie pryskały przy smażeniu . Cebulkę pokroić w piórka , pieczarki w grube plastry . Na patelni rozgrzać olej ( łyżkę -wystarczy ) i usmażyć cebulkę z pieczarkami , posolić i podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać wątróbkę , smażyć mieszając delikatnie przez 2 minuty , dodać sos sojowy i smażyć jeszcze około 5-8 minut w zależności od tego czy lubimy lekko krwistą , czy zupełnie wypieczoną . Zdjąć z ognia,przyprawić pieprzem , solą i odstawić pod przykryciem na około 5 minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz