sobota, 12 września 2015

PIEROGI Z PIECZARKAMI.


Pierogi można podawać polane stopionym masłem lub uprażonymi skwarkami ze słoniny. Również dobrze smakują z barszczem czerwonym.

FARSZ:
1 kg pieczarek
20 dag sera żółtego
1 cebula
masło
sól
pieprz

WYKONANIE:

Pieczarki i cebulę pokroić w małą kostkę i usmażyć na patelni na maśle, do momentu wyparowania wody, przyprawić solą, pieprzem, następnie pozostawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pieczarkami.

CIASTO:

1 kg mąki

1 jajko

1 łyżka olejuo

koło 1/2 l ciepłej wody

WYKONANIE:

Na stolnicy wysypać mąkę, zrobić na środku wgłębienie, wbić jajko, wlać olej, wymieszać ręką i dodając stopniowo wodę zanieść elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, pokroić w kwadraty lub wykrawać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i sklejać. Wrzucać na posolony wrzątek, od wypłynięcia pierogów gotować około 4 minuty. Odcedzić i polać stopionym masłem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz