Pierogi można podawać polane stopionym masłem lub uprażonymi skwarkami ze słoniny. Również dobrze smakują z barszczem czerwonym.
FARSZ:
1 kg pieczarek
20 dag sera żółtego
1 cebula
masło
sól
pieprz
WYKONANIE:
Pieczarki i cebulę pokroić w małą kostkę i usmażyć na patelni na maśle, do momentu wyparowania wody, przyprawić solą, pieprzem, następnie pozostawić do wystygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z pieczarkami.
CIASTO:
1 kg mąki
1 jajko
1 łyżka olejuo
koło 1/2 l ciepłej wody
WYKONANIE:
Na stolnicy wysypać mąkę, zrobić na środku wgłębienie, wbić jajko, wlać olej, wymieszać ręką i dodając stopniowo wodę zanieść elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na stolnicy, pokroić w kwadraty lub wykrawać szklanką kółka, nakładać łyżką farsz i sklejać. Wrzucać na posolony wrzątek, od wypłynięcia pierogów gotować około 4 minuty. Odcedzić i polać stopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz