poniedziałek, 28 września 2015

PASZTET Z KRÓLIKA.

SKŁADNIKI:
1 królik
1 kg podgardla
2 jajka
1 łyżka jarzynki w proszku
1 kostka rosołowa
3 cebule
1 marchewka
1 pietruszka
natka pietruszki
4 bułki pszenne
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
majeranek
gałka muszkatołowa
pieprz

Królika poporcjować, ugotować z warzywami (dodać tylko jedną cebulę ), gotować jak rosół, dodać przyprawy. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z rosołu, namoczyć w nim bułki, odcisnąć trochę z wody. 2 cebule usmażyć na odrobinie oleju. Mięso odzielić od kości, podgardle pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmielić w maszynce, wbić jajka, przyprawić do smaku i wyrobić rękąasę mięsną, następnie przełożyć do dwóch brytfanek  ''keksówek'' i posypać po wierzchu jarzynką. Zapiec w piekarniku około 30-40 minut. Ostudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz