poniedziałek, 31 sierpnia 2015

GULASZ WIEPRZOWY Z SZYNKI.

Gulasz jest dobrym daniem nie tylko na obiad, ale również jako gorąca przekąska na różne okazje.

SKŁADNIKI:
1 kg szynki
2 łyżki oleju
1 duża cebula
1 marchewka
kawałek pietruszki
kawałek pora
natka pietruszki
garść grzybów suszonych
2 łyżki mąki
majeranek
bazylia
rozmaryn
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych

Grzyby namoczyć w wodzie. Szynkę pokroić w grubszą kostkę, podsmażyć na oleju, na dużym ogniu, przełożyć do garnka, podlać wodą, tak żeby przykryła mięso, dodać kostkę rosołową, jarzynkę,grzyby i resztę przypraw , następnie dusić chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Potem dodać pokrojone warzywa, gotować do miękkości mięsa. Mąkę uprażyć na patelni, rozrobić z wodą i wlać do gulaszu, doprowadzić do zawrzenia. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi i oczywiście z surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz