sobota, 18 lipca 2015

WUZETKA 2.


SKŁADNIKI CIASTA:
4 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 szkl. mleka
4 łyżeczki kakao
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1 szkl. oleju
6 jajek
1 słoik dżemu
Wszystkie składniki razem dodać do miski i wymieszać mikserem. Piec 45/50minut, w temp. 180'C.

PONCZ:
1 szkl. herbaty
1 kieliszek rumu
sok z cytryny
Wszystko wymieszać i naponczować placek.

MASA:
25 dag masła
3 żółtka
1/2 kg sera białego z wiaderka
1 śmietanka 36 '/,
1 łyżka żelatyny
1 szkl. cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i osobno ubitą śmietankę, a na końcu żelatynę, lekko wymieszać, przełożyć placek.

POLEWA:
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Masło roztopić, dodać cukier, wodę i kakao, dobrze wymieszać. Przestudzić trochę i polać placek.
Wierzch udekorować bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz