poniedziałek, 27 lipca 2015

NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU.

SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego
2 łyżki oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
10 dag sera żółtego
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
2 - 3  łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 słoika sosu meksykańskiego
oregano, bazylia
majeranek, tymianek
sól, pieprz

Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę, pieczarki, paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso, przyprawy, za chwilę sos meksykański ze słoika i koncentrat pomidorowy. Kiedy wszystko będzie miękkie i usmażone, wtedy na koniec dodać drobno posiekany czosnek oraz fasolę z kukurydzą.
Zdjąć z ognia, dodać ser żółty i intensywnie mieszając połączyć ze sobą wszystkie składniki.

CIASTO NA NALEŚNIKI:
1 l mleka
2 jajka
szczypta soli
2 czubate łyżki kaszy manny kukurydzianej
1 szkl. mąki kukurydzianej
mąka pszenna-według uznania, na gęstość

Ze składników zarobić ciasto jak na naleśniki i piec na oleju.

Na naleśnika nakładać farsz, składać go na pół i podsmażyć na patelni.
Wierzch można dodatkowo posypać serem żółtym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz