piątek, 9 lutego 2018

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 1 szkl. ciepłej wody (ilość wody zależy od rodzaju mąki)

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto, cienko rozwałkować i pozostawić do lekkiego wyschnięcia, następnie pokroić na małe kwadraciki.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki oleju i soli, po czym wrzucić makaron i od czasu mieszać go łyżką. Po ponownym zawrzeniu wody z makaronem gotować około 3 minuty i odcedzić na sicie, przelewając trochę zimną wodą.
Jak ktoś nie chce zrobić makaronu własnoręcznie to można ugotować 500 g gotowego ze sklepu.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
500 g kapusty kiszonej
300 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżeczka oleju
sól, pieprz
Maggi w płynie

WYKONANIE:
Kapustę ugotować na miękko i odcisnąć z nadmiaru wody, następnie pokroić na drobno.
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę, po czym usmażyć na patelni na maśle i oleju, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz Maggi.
Kapustę wymieszać z pieczarkami, potem z makaronem.
Łazanki dobrze smakują z barszczem czerwonym.