wtorek, 9 lutego 2021

SERNIK ŚMIETANKOWY.



KRUCHE CIASTO:
2,5 szkl mąki krupczatki
2 żóltka
3/4 szkl cukru pudru
20 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku śmietankowego

WYKONANIE:

Z podanych skladników zagnieść ciasto. Wylepić nim dno blaszki i podpiec na złoty kolor ,około 20 minut w temp. 180 ' C.

MASA SEROWA:
1 1/2 kg zmielonego sera białego
7 jajek
1 szkl. cukru
1/2 szkl mleka
1/2 szkl oleju
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
olejek śmietankowy

WYKONANIE:

Żółtka zmiksować z cukrem, dodać ser, budyń, olejek śmietankowy, olej, mleko i dokładnie wymieszać, następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek i ponownie wymieszać na jednolitą  masę. Potem przełożyć na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika na temp. 180 'C i piec około 60 minut.
Ciasto upiec w blaszce o wymiarach 23 x 36 cm.