wtorek, 26 grudnia 2017

SAŁATKA Z TORTELLINI.

Sałatka jest prosta i szybko się ją robi.

SKŁADNIKI:
1 op. pierożków tortellini (250 g)
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy
250 g sera żółtego
2 jajka
1/2 słoika papryki w zalewie octowej
1 mały słoik majonezu
sól i pieprz

WYKONANIE:
Pierożki ugotować na miękko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubszą kostkę oraz ser żółty. Paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w małą kostkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i połączyć z majonezem. Schłodzić sałatkę w lodówce.

SAŁATKA Z BROKUŁEM I SEREM FETA.

SKŁADNIKI:
1 brokuł lub 1 op. mrożonego (400 g)
1 op. sera feta
2 ząbki czosnku
1 puszka fasoli czerwonej
garść uprażonego słonecznika
1 średni jogurt naturalny
1 łyżka majonezu

WYKONANIE:
Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Ser feta pokroić w dużą kostkę, czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę, a fasolę odcedzić z zalewy i przelać na sitku przegotowaną, letnią wodą. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem oraz majonezem i posypać uprażonym słonecznikiem. Schłodzić sałatkę w lodówce.

BROKUŁY Z KULKAMI SEROWYMI.

SKŁADNIKI:
1 brokuł świeży lub 1 op. mrożonego (400 g)
1 op. kulek serowych czosnkowych (250 g)
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 puszka fasoli czerwonej
1 średni jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
duża garść prażonego słonecznika
sól i pieprz

WYKONANIE:
Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Fasolę odcedzić na sicie i przelać letnią, przegotowaną wodą. Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubszą kostkę. Czosnek drobno posiekać.
W salaterce poukładać wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić sałatkę w lodówce.

piątek, 22 grudnia 2017

SOS TATARSKI.

SKŁADNIKI:
1 kg pieczarek
2 słoiki pieczarek w zalewie octowej (700 ml)
2 łyżki octu 10 '/,
1 łyżka soli
2 jajka
1 słoik ogórków w zalewie octowej
1 pęczek szczypiorku lub biała część pora
1 duży słoik majonezu
sól i pieprz

WYKONANIE:
Pieczarki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Ocet dodaje się, żeby pieczarki bardzo nie ściemniały. Potem odcedzić na sicie i pokroić w kostkę razem z pieczarkami że słoików, następnie odcisnąć trochę z zalewy. Ogórki również pokroić w kostkę, jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić. Jeżeli jest to por, to pokroić go na paseczki i trochę posolić, odstawić.
Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wstawić do lodówki.
Podawać w formie sałatki lub jako dodatek do różnych przekąsek i przystawek, np. śledzi, jajek, mięs z grilla.
Można dodać 1 puszkę groszku.

SAŁATKA JARZYNOWA.

SKŁADNIKI:
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera białego
1 ziemniak
3 cebule
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 słoik ogórków kiszonych
4 jajka
1 jabłko (niekoniecznie)
1 duży słoik majonezu
2 łyżki musztardy
sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:
Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka oczyścić, umyć i ugotować na miękko w osolonej wodzie, po czym pozostawić do wystygnięcia. Potem obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i trochę posolić. Ogórki, jabłko i jajka również pokroić w kostkę.
Groszek i kukurydzę odcedzić z zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez, musztardę, a na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać troszkę drobno pokrojoną natkę pietruszki. Sałatkę wstawić do lodówki.

poniedziałek, 18 grudnia 2017

OGÓRKI Z KURKUMĄ.

SKŁADNIKI:
2 kg ogórków

Do każdego słoika dodać:
po1 ziarenku ziela angielskiego
1/2 liścia laurowego
1 gałązka kopru świeżego
1/2 łyżeczki gorczycy

ZALEWA:
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu 10%
1,5 szklanki cukru
1 płaska łyżka soli
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżeczki papryki chilli

WYKONANIE:
Składniki zalewy zagotować.

Ogórki umyć, odciąć końce i pokroić wzdłuż w słupki, ciasno ułożyć w półlitrowych słoikach i wlać zalewę do każdego. Zamknąć i pasteryzować 3 minuty od zawrzenia wody. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWO - ŚMIETANOWYM.

SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 jajko
1 bułka grachamka
1 łyżka mąki pszennej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka jarzynki w proszku
2 szkl. wody
mąka pszenna do obtaczania klopsików

WYKONANIE:
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, potem odcisnąć ją i przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Do miski przełożyć mięso, dodać cebulę, czosnek, jajko, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać ręką, następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować kuleczki wielkości pyzy i obtaczać każdą w mące pszennej.
Do garnka z szerokim dnem wlać około 1 litr wody, dodać płaską łyżkę jarzynki w proszku i zagotować.
Do gotującego się wywaru poukładać koło siebie klopsiki i gotować na średnim ogniu około 3 minuty od zawrzenia wody. Wyjąć je i włożyć następne, potem wyjąć kolejne i do wywaru dodać pieczarki pokrojone w paseczki. Gotować tak do miękkości pieczarek, następnie dodać mąkę ze śmietaną, rozrobioną w niewielkiej ilości wody i zagotować. Na koniec posypać drobno posiekaną świeżą pietruszką. Klopsiki poukładać z powrotem do sosu, tak, żeby mięso było przykryte.
Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i surówką warzywną.

SOS:
20 dag małych pieczarek
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szkl. wody
kilka gałązek natki pietruszki
2 płaskie łyżki mąki pszennej

sobota, 16 grudnia 2017

ŚLEDZIE A'LA MATIAS POD PIERZYNKĄ.

SKŁADNIKI:
2 cebule
3 płaty śledziowe solone a'la matias
4 jajka
3 małe buraczki czerwone
3 ogórki kiszone
1 majonez (450 g)

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i trochę posolić. Śledzie i ogórki pokroić w kostkę. Ugotowane buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotowane oddzielić od żółtek. Następnie układać warstwami na głębokim półmisku lub w salaterce.

WARSTWY UKŁADANIA:
- cebula
- śledzie
- 1/2 słoika majonezu
- 2 całe jajka
- ogórki
- buraczki
- białka 2 jajek
- 2 część majonezu
- żółtka jajek

Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin, można ją dowolnie udekorować.

czwartek, 14 grudnia 2017

KACZKA Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ.

Żeby kaczka była soczysta zaleca się namoczenie jej w solance (takiej jak do kiszonych ogórków).
Zamarynowaną w solance tuszkę kaczki trzeba  wstawić do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.

SOLANKA:
2 łyżki soli kamiennej
1 l przegotowanej chłodnej wody
3 ząbki czosnku

WYKONANIE:
Do wody wsypać sól i dobrze wymieszać. Kaczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do naczynia żaroodpornego, po czym zalać ją solanką i obsypać dookoła czosnkiem, pokrojonym w cienkie plasterki. Wstawić do lodówki na noc, przewracając ją, aby z każdej strony była zamoczona w kąpieli.
Na drugi dzień odlać wodę i natrzeć ją mieszanką przypraw.

SKŁADNIKI:
2 kg kaczki (tyle miała moja)
2 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta pieprzu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżki rozmarynu
1/2 łyżki tymianku
3 ząbki czosnku
2 jabłka
100 g żurawiny suszonej

WYKONANIE:
Do miseczki wlać olej i dodać przyprawy, następnie wymieszać razem. Natrzeć dobrze z wierzchu i w środku. Następnie wstawić kaczkę do lodówki, najlepiej na kolejną noc.
Następnego dnia wyjąć ją z lodówki i pozostawić tak, aby nabrała temperatury pokojowej.
W tym czasie jabłka pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne, obsypać je dookoła jeszcze majerankiem i powkładać jabłka głęboko do kaczki na przemian z żurawiną. Gotową kaczkę dokładnie zaszyć lub spiąć, żeby nadzienie w czasie pieczenia nie wypłynęło. Ułożyć ją brzuchem do góry. Czosnek pokroić w paski i poukładać dookoła kaczki.

UWAGA:

Największa trudność w pieczeniu kaczki polega na tym, by piec ją odpowiednio długo: nie za długo i nie za krótko. Czas pieczenia kaczki zależy od wielkości tuszki. Generalnie pieczenie kaczki wymaga dużo uwagi, robiąc doświadczenia w kuchni. Temperaturę trzeba dostosować do tego, co dzieje się w piekarniku, często polewać pieczoną kaczkę wytworzonym sosem, a pod koniec pieczenia sprawdzać ostrym widelcem, czy mięso jest miękkie i nie wypływa z niego różowy sok. W połowie pieczenia odwrócić ją brzuchem do dołu i piec tak już do miękkości mięsa. Czas pieczenia kaczki zależy jak od jej wielkości wynosi od 1,5 do nawet dwóch godzin.

PIECZENIE:
Umieszczoną w żaroodpornym naczyniu kaczkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 'C. Stopniowo zwiększać temperaturę do 200 'C. Gdy kaczka się zrumieni, a tłuszcz wytopi, zmniejszyć temperaturę do 180 'C. Piec tak do czasu, aż mięso będzie miękkie. Przez cały czas pieczenia co jakiś czas polewać mięso wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, odlać wytopiony tłuszcz i dopiec ją z obu stron na chrupiącą skórkę włączając termoobieg.

niedziela, 19 listopada 2017

ROLADKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI:
1,2 kg schabu bez kości
500 g pieczarek
150 g sera żółtego
2 średnie cebule
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 płaska łyżka mąki
oregano
bazylia
przyprawa do mięs
wykałaczki

WYKONANIE:
Schab pokroić w plastry około 1 cm (wychodzi około 11 plastrów), rozbić tłuczkiem i posypać solą oraz pieprzem z obu stron, odstawić na chwilę w chłodne miejsce.
Pieczarki pokroić w paseczki, cebulę pokroić w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę usmażyć na patelni na maśle, przyprawić solą i pieprzem, dodać pieczarki i smażyć do miękkości pieczarek, następnie zdjąć z ognia i dodać ser żółty. Intensywnie mieszać do rozpuszczenia się sera, odstawić.
Na plastry schabu nakładać łyżką farsz i zawijać, następnie spiąć wykałaczką.
Roladki poukładać w szerokim rondelku lub w głębokiej patelni, podlać trochę wodą i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, dodając przyprawy. Potem wyjąć roladki, dodać do  powstałego sosu pozostałe pieczarki z serem i cebulką, dobrze wymieszać i wlać do tego podbitkę, zrobioną z mąki i wody. Doprowadzić do zawrzenia i z powrotem poukładać w tym sosie mięso.
Roladki najlepiej podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi oraz surówką warzywną.

niedziela, 23 lipca 2017

SZARLOTKA SYPANA.

Ciasto jest proste i szybko się je robi. Przepis jest bardzo stary, ale placek jest pyszny.

Przepis jest na dużą blaszkę o wymiarach 21 cm x 37 cm.

SKŁADNIKI:
2 szkl. mąki pszennej
2 szkl. kaszy manny
2 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 kostki margaryny "zwykłej"
1 1/2 kg kwaśnych jabłek
cynamon

WYKONANIE:
Mąkę, kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier wsypać do miski i wszystko dokładnie wymieszać, następnie podzielić na trzy części. Margarynę włożyć do lodówki, musi być dobrze schłodzona.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, po czym odcisnąć z nadmiaru soku, podzielić na dwie części.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blaszki wysypać pierwszą część sypkiego ciasta, wyrównać, wyłożyć na to jedną część jabłek, posypać po całości cynamonem, przysypać je drugą częścią sypkiego ciasta, ponownie wyłożyć jabłka, posypać je cynamonem, znowu wysypać po całości trzecią część sypkiego ciasta i zetrzeć na wierzchu na dużych oczkach margarynę, tak żeby pokryła całe ciasto.
Piec w temperaturze 180'C przez około 45 - 50 minut na złoty kolor. Ciasto kroić dopiero kiedy trochę wystygnie, bo się rozpadnie.

piątek, 21 lipca 2017

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURACZKAMI.

Sałatka jest bardzo prosta i pyszna.

SKŁADNIKI:
3 średnie ugotowane buraki (mogą być w zalewie octowej)
3 płaty śledziowe w oleju
2 jajka
2 ogórki kiszone
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy
1 mały majonez
sól i pieprz

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę i trochę posolić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Śledzie pokroić w paski, buraki i ogórki również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić sałatkę w lodówce.

niedziela, 16 lipca 2017

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI.

Proporcje na wypełnienie 2 litrowego słoja, z którego powinno uzyskać się około 1,5 litra nalewki.

SKŁADNIKI:
1 l spirytusu 96 %
400 ml przegotowanej i schłodzonej wody
1 kg czarnych porzeczek
0,5 kg cukru
500 ml przegotowanej i schłodzonej wody

WYKONANIE:
Porzeczki obrać z ogonków, opłukać dokładnie wodą i oczyścić z różnych śmieci. Ważne, żeby do nalewki trafiły tylko zdrowe i dojrzałe porzeczki.

Do spirytusu dolać 400 ml wody. Tak przygotowane owoce wrzucić do czystego (najlepiej wyparzonego) słoja i zalać przygotowanym wcześniej spirytusem. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym, ciepłym miejscu na 6 tygodni, najlepiej do kuchennej szafki.
Po tym czasie odcedzić owoce i odcisnąć ze spirytusu, następnie z wody (500 ml) i cukru (0,5 kg) zrobić syrop, dolać do odcedzonego już płynu. Wszystko wymieszać i przelać do butelek.
Tak przygotowana nalewka powinna przez kolejne kilka miesięcy (przynajmniej 3 miesiące) dojrzewać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Im dłużej się przechowuje, tym jest lepsza.

niedziela, 25 czerwca 2017

SAŁATKA KALAFIOROWA Z SEREM ŻÓŁTYM.

Sałatka jest dobra na przekąskę lub jako dodatek do mięs z grilla.

SKŁADNIKI:
1 średni kalafior
3 jajka
1 mały ogórek zielony
2 cebule młode ze szczypiorem
2 pomidory
1 pęczek rzodkiewek
kilka gałązek koperku
30 dag sera żółtego wędzonego
1 puszka fasoli czerwonej
1 słoik majonezu (300 g)
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kalafiora podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić i schłodzić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić z zalewy i przelać zimną przegotowaną wodą. Rzodkiewki pokroić na cienkie półplasterki, koperek drobno pokroić, a cebulę w małą kostkę i w paseczki szczypior. Ogórka, pomidora i ser żółty pokroić w grubszą kostkę.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce.

CIASTO ZE ŚLIWKAMI - DOKŁADNIE WAŻONE.

Ciasto jest pulchne i szybko się je robi. Dobrze komponuje się z kwaśnymi śliwkami i słodkim ciastem. Ciasto nosi nazwę "dokładnie ważone". Jajka trzeba zważyć ze skorupkami i tyle samo co one ważą (moje 400 g) to tyle samo trzeba zważyć pozostałe składniki, czyli mąki, cukru i masła. Składniki na blaszkę o wymiarach 21,5 x 37 cm.

SKŁADNIKI:
- 6 jajek dużych lub 7 mniejszych (400 g)
- masło (400 g)
- mąka (400 g)
- cukier (400 g)
- 1 łyżeczka - proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
600 g - śliwek węgierek

WYKONANIE:
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki i cukru. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę do białości, dodać skórkę otartą z cytryny. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masła wbijać kolejno jajka, dodawać po trochu przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki, obtoczyć je w mące.
Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównać. Na cieście ułożyć śliwki blisko siebie, skórką do dołu. Piec przez 50 - 60 minut w temp. 180' C (po wbiciu w ciasto patyczek powinien być suchy). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI - DOKŁADNIE WAŻONE.

Ciasto nosi nazwę "dokładnie ważone", ponieważ tyle ile ważą jajka ze skorupkami, tyle samo odważa się resztę składników. Ciasto jest pulchne i łatwe. Pychota. Składniki na blaszkę o wymiarach 21,5 x 37 cm.

SKŁADNIKI:
Moje jajka ważyły 400 g
- 6 jajek dużych lub 7 mniejszych (400 g)
- masło lub margarynę (400 g)
- mąka pszenna (400 g)
- cukier (400 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny lub cały olejek cytrynowy
- 1 kg truskawek

WYKONANIE:
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki i cukru (np. 400 g jajek, 400 g masła, 400 g mąki i 400 g cukru). Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny lub olejek cytrynowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do masy wybijać kolejno jajka, na przemian dodawać trochę przesianej mąki i ucierać. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
Truskawki umyć, trochę osuszyć i odciąć szczypułki, następnie obtaczać w mące, a potem ułożyć je blisko siebie na cieście.
Piec przez 50 do 60 minut w temp. 180' C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

wtorek, 20 czerwca 2017

NALEWKA TRUSKAWKOWA.

Sezon truskawkowy to nie tylko ciasta, desery i pierogi, ale także pyszne nalewki.

SKŁADNIKI na 2 l nalewki:

2 kg truskawek
1/2 kg cukru
0,5 l spirytusu
0,5 litra zimnej przegotowanej wody

WYKONANIE:
Truskawki umyć i odciąć szypułki. Przełożyć truskawki do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na tydzień w chłodne i ciemne miejsce, żeby puściły sok.

Po tygodniu odlać owoce, dodać spirytus i wodę. Odstawić ponownie w ciemne miejsce na 2 tygodnie.
Po tym czasie przelać nalewkę do butelek i wstawić w ciemne miejsce.

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM.

SKŁADNIKI:
400 g wędzonych podudzi z kurczaka (około 2 sztuki)
4 jajka
300 g sera żółtego wędzonego
3 cebule
troszkę szczypiorku
kilka gałązek natki pietruszki
1 puszka kukurydzy
2 małe majonezy

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i trochę posolić. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ser żółty i kurczaka również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno pokroić.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić sałatkę w lodówce.

czwartek, 15 czerwca 2017

BISZKOPT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI.

Placek jest pyszny i delikatny, szybko się go robi. Na spód można dać upieczony biszkopt z 4 jajek lub na szybko poukładać gotowe biszkopty.
Przepis jest na dużą blaszkę o wymiarach
21 x 37 cm.

SKŁADNIKI:
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
60 dag świeżych truskawek
3 galaretki truskawkowe

WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i poukładać blisko siebie biszkopty.

WARSTWA ŚMIETANKOWA:
400 g śmietanki kremówki 30 '/,
2 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa

WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Zimną śmietankę ubić mikserem z cukrem na sztywną masę, dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopty, poukładać truskawki blisko siebie i zalać tężejącą galaretką. Placek wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

CIASTO ŚMIETANKOWE Z TRUSKAWKAMI.

Przepis jest na dużą blaszkę 21 cm x 37 cm.

SKŁADNIKI:
3 galaretki o smaku truskawkowym
około 60 dag świeżych truskawek

WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 1 l wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać i wylać na blaszkę. Upiec w temperaturze 180'C przez około 25 minut i pozostawić do wystygnięcia.

MASA ŚMIETANKOWA:

2 opak. bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
1 galaretka cytrynowa
1/2 l zimnego mleka

WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Do miski wlać zimne mleko, wsypać proszek śmietankowy "Śnieżka" i ubić mikserem na sztywną masę, dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, włożyć do niej biszkopt, wyłożyć na nim masę śmietankową, poukładać blisko siebie truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Placek schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.

PORADA:

Zamiast piec biszkopt to można dla ułatwienia dno blaszki wyłożyć biszkoptami ze sklepu. Potrzebne wtedy jest duże opakowanie podłużnych biszkoptów.