niedziela, 12 lipca 2015

KRUCHO - BISZKOPTOWE CIASTO Z BUDYNIEM I OWOCAMI.

Do tego placka można dodawać owoce jakie się chce, sezonowe, bo ze wszystkimi smakuje wybornie.
Ja dzisiaj zrobiłam ze śliwkami, węgierkami. Do rodzaju owoców można komponować smakowo budynie.

CIASTO:
600 g mąki
1 szkl.cukru
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki śmietany 18 '/,

BUDYŃ I NADZIENIE:
3 budynie waniliowe
1 l mleka
2 łyżki cukru
3 łyżki kakao
około 1 kg owoców sezonowych
(mogą być z kompotu lub w syropie)

Z mleka odlać 1 szkl. i rozrobić budynie z cukrem, a potem ugotować ten budyń.

CIASTO:
Ze składników zarobić ciasto, podzielić na dwie części. Połowę ciasta wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blaszkę (23/35 cm) i posypać je kakaem (przez siteczko).
Na to wylać gorący budyń i powciskać w niego owoce.
Całość przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta i piec w 180'C przez około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz