piątek, 31 lipca 2015

DŻEM Z CUKINI.

Dżem z cukini można wykorzystać do naleśników, placków, do drożdżowych wypieków, a także jest dobrym dodatkiem do kanapki. Polecam. 

SKŁADNIKI:
5 kg cukini - 4 duże sztuki
4 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
1 olejek cytrynowy lub pomarańczowy
około 1 kg cukru - według uznania
4 opak. dżem - fix
1 opak. kwasku cytrynowego

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dusić na małym ogniu do miękkości cukini, podobnie jak jabłka. Następnie dodać galaretki, intensywnie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się galaretek, potem cukier (według uznania),olejek (zapach taki jak galaretki), kwasek cytrynowy i na koniec kolejno wsypywać dżem-fixy, cały czas mieszając. Pogotować jeszcze około 5 minut i przełożyć do słoików. Pasteryzować 5-10 minut od zawrzenia wody.

SŁOIKI SPASTERYZOWANE NIE ODWRACAĆ DO GÓRY DNEM.

SOS Z CUKINI Z PAPRYKĄ.

SKŁADNIKI:
2 kg cukini po obraniu
1/2 kg cebuli
2 papryki
1 główka czosnku
1/2 kg cukru
1/2 szkl. oleju
1 łyżka soli
1szkl. octu 10 '/,
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
1/2 opak. ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
2 słoiczki koncentratu pomidorowego po 200 g

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć trochę z soku, przełożyć do garnka i gotować.
Cebulę, paprykę, czosnek pokroić drobno, dodać do garnka z cukinią, następnie przyprawy, olej, sól, koncentrat pomidorowy, gotować tak do miękkości cebuli, dodać ocet i chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładką masę i przełożyć do słoików.
Pasteryzować 10 minut od zawrzenia wody, odwrócić do góry dnem.

środa, 29 lipca 2015

TARTA Z PIECZARKAMI.

CIASTO:
12 dag margaryny
25 dag mąki
1 jajko
3 łyżki wody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

WYKONANIE:
Margarynę roztopić, wlać do miski, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć do blaszki i podpiec na złoty kolor w temp. 180'C.

NADZIENIE:
20 dag pieczarek
2 duże cebule
2 łyżki oleju
10 dag sera żółtego
sól, pieprz
przyprawa do pizzy

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć z pieczarkami, pokrojonymi w paski.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

SOS CZOSNKOWY:
1/2 opak. przyprawy taiziki
1 ząbek czosnku
5 łyżek śmietany

WYKONANIE:
Czosnek drobno posiekać, dodać do śmietany i wymieszać z przyprawą.

WYKONANIE TARTY:
Podopieczone ciasto posmarować sosem, na to wyłożyć pieczarki z cebulą, posypać delikatnie przyprawą do pizzy, na wierzchu zetrzeć na dużych oczkach ser żółty i ponownie zapiec, aż ser się rozpuści.
Jak ktoś nie lubi sosu czosnkowego to zamiast tego można ciasto posmarować keczupem.
 Jako dodatek można również wykorzystać  paprykę, pokrojoną w paseczki.


TARTA Z KALAFIOREM.

CIASTO:
25 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
12 dag margaryny
1 jajko
3 łyżeczki wody

Margarynę roztopić, dodać resztę składników, zarobić w misce ciasto. Wyłożyć do blaszki i podpiec na złoty kolor w temp. 180'C.

NADZIENIE:
1 duży kalafior
2 cebule
łyżka masła
10 dag sera żółtego
4 jajka
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
1 opak. przyprawy taiziki
sól, pieprz według uznania

Kalafior ugotować na półmiękko w lekko posolonej wodzie, odcedzić na sitku. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawę taiziki.
Ser zetrzeć na tarce.

WYKONANIE:
Na podpieczone ciasto wyłożyć cebulę, poukładać kalafiora blisko siebie, zalać mieszanką z jajek, posypać drobno posiekaną natką pietruszki, następnie posypać wszystko serem żółtym.
Tartę zapiec ponownie w piekarniku około 20 minut.

OGÓRKI GRILLOWE.

SKŁADNIKI:
4 kg ogórków
1/2 kg cebuli
1 średni seler - korzeń
kilka gałązek natki selera

Ogórki pokroić w kawałki około 2 cm,przełożyć do naczynia, zalać solanką, na wierzchu poukładać gałązki selera, pokrojoną w piórka cebulę, startego na dużych oczkach korzenia selera, przemieszać, odstawić na 3 godziny.  Po tym czasie odcisnąć trochę warzywa z solanki, przełożyć do garnka z zalewą, wszystko razem doprowadzić do zawrzenia. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.

SOLANKA:
1 szkl. soli
2 l wody

ZALEWA:
2 szkl. octu 10 '/,
1 l wody
3 szkl. cukru
1 opak. przyprawy ''grill pikantny''
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka gorczycy

Składniki zalewy zagotować.




OGÓRKI Z CZOSNKIEM I CHILLI.

Ogórki mają fajny smak,który nadaje im czosnek i dzięki chili są pikantne.
Bardzo dobrze smakują jako dodatek do obiadu lub jako przekąska do kanapek. Polecam.

SKŁADNIKI:
2 kg małych ogórków
3/4 kg cukru
1 szkl. octu 10 '/,
główka czosnku
6 łyżek oleju
2 łyżeczki chilli
4 łyżki soli

Ogórki pokroić w kawałki około 2-3 cm, posypać 2 łyżkami soli, odstawić na około 4-6 godzin, aż puszczą sok.
Po tym czasie odlać sok, dodać chili, cukier, olej, ocet, resztę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Gorącą zalewią zalać w naczyniu pokrojone ogórki, pozostawić na kolejne 6-12 godzin, od czasu, do czasu mieszając.
Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików, zalać zalewą i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.

poniedziałek, 27 lipca 2015

TARTA Z CUKINIĄ I SOSEM CZOSNKOWYM.


NADZIENIE:
2 średnie cukinie
5 dag sera żółtego
sól do smaku
olej do smażenia

WYKONANIE:
Cukinię pokroić na plastry (około 5 mm), podsmażyć z obu stron na dużym ogniu.

SOS CZOSNKOWY:
5 łyżek śmietany
1 ząbek czosnku
kilka gałązek koperku
1/2 opak. przyprawy taiziki

WYKONANIE:
Do śmietany dodać przyprawę, drobno pokrojony czosnek i koperek, wszystko dobrze wymieszać.

CIASTO:
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
12 dag margaryny
1 jajko
3 łyżki wody

WYKONANIE:
Margarynę roztopić, dodać resztę składników i wyrobić w misce ciasto.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, podpiec na złoty kolor w piekarniku w temp. 180'C.

WYKONANIE TARTY:
Podpieczony placek posmarować sosem, na to poukładać koło siebie cukinię, troszkę ją posolić, na wierzchu zetrzeć na tarce ser żółty.
Tartę ponownie wstawić do piekarnika i zapiec do rozpuszczenia się sera.
Pozostały sos rozrobić z odrobiną jogurtu i posmarować nim tartę po upieczeniu. Również dobrze smakuje na zimno.

CIASTO KRUCHE I BISZKOPT Z JABŁKAMI.

SKŁADNIKI:
1 kg jabłek
cynamon

CIASTO KRUCHE:
30 dag mąki
2 łyżki śmietany
1 opak. cukru waniliowego
1 jajko
12 dag margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ze składników zarobić ciasto i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto poukładać pokrojone w plasterki jabłka, posypać je delikatnie cynamonem i zalać wierzch biszkoptem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180'C na około 50 minut.

BISZKOPT:

4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. 


NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU.

SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego
2 łyżki oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
10 dag sera żółtego
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
2 - 3  łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 słoika sosu meksykańskiego
oregano, bazylia
majeranek, tymianek
sól, pieprz

Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Cebulę, pieczarki, paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso, przyprawy, za chwilę sos meksykański ze słoika i koncentrat pomidorowy. Kiedy wszystko będzie miękkie i usmażone, wtedy na koniec dodać drobno posiekany czosnek oraz fasolę z kukurydzą.
Zdjąć z ognia, dodać ser żółty i intensywnie mieszając połączyć ze sobą wszystkie składniki.

CIASTO NA NALEŚNIKI:
1 l mleka
2 jajka
szczypta soli
2 czubate łyżki kaszy manny kukurydzianej
1 szkl. mąki kukurydzianej
mąka pszenna-według uznania, na gęstość

Ze składników zarobić ciasto jak na naleśniki i piec na oleju.

Na naleśnika nakładać farsz, składać go na pół i podsmażyć na patelni.
Wierzch można dodatkowo posypać serem żółtym.

NALEWKA CYTRYNOWA.

SKŁADNIKI:
4 cytryny
2 szkl. wody
1 1/2 łyżki miodu naturalnego
1 szkl. cukru
1/2 l spirytusu

WYKONANIE:
Wodę przegotować, schłodzić. Cytryny obrać ze skórki, zalać spirytusem i odstawić do następnego dnia. Z cytryn wycisnąć sok, zalać wodą z cukrem, pozostawić na 24 godziny.
Skórkę odcisnąć ze spirytusu, dodać do syropu z cukrem, ponownie pozostawić na 24 godziny.
Po tym czasie gotową nalewkę przefiltrować przez gazę i wlać do butelek.

niedziela, 26 lipca 2015

SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI 2

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać razem i wylać na blaszkę. Piec około 30 minut w temp. 180'C.

SER:
1 kg sera białego
3/4 szkl. cukru
250 g margaryny(Kasia)
2 galaretki cytrynowe

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, ostudzić.
Ser zmiksować z cukrem i margaryną na gładką masę, dodać tężejącą galaretkę, zmiksować na jednolitą masę.

MUS MALINOWY:
2 szkl. malin
2 łyżki cukru
1 galaretka malinowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, ostudzić.
Maliny zmiksować z cukrem, dodać tężejącą galaretkę, odstawić do ponownego stężenia.

DODATKOWO:
2 galaretki malinowe
1 szkl. malin

Galaretki rozpuścić w 1 l wrzącej wody, odstawić do stężenia.

WYKONANIE:
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć biszkopt, wyłożyć połowę masy serowej, na nią wylać tężejący mus malinowy, wstawić na chwilę do lodówki, potem wyłożyć drugą część masy serowej, na wierzchu poukładać maliny i zalać tężejącą galaretką malinową. Placek wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

UDKA Z KURCZAKA PO ZBÓJNICKU.


SKŁADNIKI:
10 udek z kurczaka
8 łyżek sosu sojowego
3 łyżki keczupu łagodnego
5 łyżeczek przyprawy ''grill pikantny''
4 łyżki oleju

Składniki marynaty wymieszać razem, obtoczyć w niej udka , przełożyć do pojemnika, zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki.  Po tym czasie przełożyć je na blaszkę i piec w 200'C około 1 godziny.
Można je także upiec na grillu, często obracając z każdej strony, także około 1 godziny.


sobota, 25 lipca 2015

SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI.

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Piec około 30 minut w temp. 180'C.

Zamiast pieczonego biszkopta może być 1 duża paczka biszkoptów podłużnych, ułożone koło siebie.

SER:
1/2 kg sera
1/2 szkl. cukru
25 dag margaryny (Kasia)
1 galaretka cytrynowa

Ser zmiksować z cukrem, margaryną (temp. pokrojowa), na gładką masę, dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać.

MUS MALINOWY:
2 szkl.malin
2 łyżki cukru
1 galaretka malinowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia.
Maliny zmiksować z cukrem, dodać tężejącą galaretkę.

MASA ŚMIETANKOWA:
2 bite śmietany w proszku''śnieżka''
400 ml mleka
1 galaretka pomarańczowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawić do wystygnięcia.
Do zimnego mleka z lodówki dodać śmietany w proszku, ubić mikserem na sztywną masę, na koniec dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.

DODATKOWO:
2 galaretki malinowe
1/2 szkl. malin
1/2 szkl. jagód, borówek

Galaretki rozpuścić w 3/4 l wrzącej wody i pozostawić do wystygnięcia.

WYKONANIE:
Na ułożone biszkopty lub upieczony biszkopt  wyłożyć masę serową, na nią mus malinowy, na to masę śmietankową, poukładać owoce i zalać tężejącą galaretką.




piątek, 24 lipca 2015

KLUSKI NA PARZE - PAMPUCHY.

ISKŁADNIKI:
1/5 l mleka
2 jaja
30 g drożdży
500 g mąki
1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru

Ze składników zarobić ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać krążki, pozostawić do wyrośnięcia. Potem gotować na parze po 10 minut każdą porcję. Podawać polane zmiksowanymi owocami lub jogurtem owocowym.
Można także zrobić sos waniliowy.

SOS WANILIOWY:
250 ml śmietanki
laska wanilii
1 1/2 szkl. mleka
1 1/2 mąki kartoflanej
2 łyżeczki cukru
1 cukier waniliowy

Śmietankę zagotować z laską wanilii przez 5 minut. Potem dodać mleko, mąkę kartoflaną, cukier i cukier waniliowy. To wszystko gotować jeszcze 3 minuty.

SAŁATKA Z OGÓRKÓW W POMIDOROWEJ ZALEWIE.

SKŁADNIKI:
3kg ogórków
1kg marchewki
1kg cebuli

ZALEWA:
1 duży słoik keczupu pikantnego
2 słoiki koncentratu pomidorowego po 200 g
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 '/,
3 liście laurowe
bazylia
oregano
1 szkl. oleju

Wszystkie składniki zalewy zagotować. Marchew oraz cebulę pokroic w krążki, posolić, jak pudzczą sok to odcisnąć,dodać do gotującej się zalewy. Gotować 10 minut.Ogórki małe pokroić ze skórką, a większe obrać i pokroić w plastry, również dodać do gotującej się zalewy i gotować tylko kilka minut.
Przyprawić do smaku. Przełożyć do słoików i spasteryzować 10 minut od zawrzenia wody.

środa, 22 lipca 2015

KOTLET DE VOLAIILE.


SKŁADNIKI:

4 piersi z kurczaka

natka pietruszki

przyprawa do kurczaka

50 g masła

1 jajko

mąka

bułka tarta

sól i pieprz

masło klarowane

WYKONANIE:

Natkę pietruszki drobno posiekać i przełożyć do miski, dodać masło oraz sól, pieprz do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić do lodówki. Piersi rozbić na kotlety, posypać przyprawą do kurczaka. Na środku nakładać masę z masła, następnie dokładnie zwinąć w rulonik i dociskać, żeby mięso się skleiło, a masło nie wypłynęło w trakcie smażenia. Panierować roladki w bułce tartej z domieszką mąki, następnie usmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor.

SOS PAPRYKOWY.


SKŁADNIKI:
3, 5 kg papryki czerwonej
30 dag papryki chili

Paprykę obrać z pestek, pokroić na kawałki, zmielić w maszynce, a potem zmiksować blenderem.

1/2 l oleju
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
7 dag soli
1 szkl. octu 10 '/,
1/2 kg koncentratu pomidorowego
1/2 kg cukru
3 liście laurowe
5 ząbków czosnku

1 op. Żel - fixu

Paprykę, olej, oregano, sól z przyprawą do pizzy gotować 15 minut, następnie dodać ocet, koncentrat pomidorowy, cukier, liście laurowe i na koniec drobno posiekany czosnek, gotować jeszcze 10 minut, następnie wsypać żel - fix i intensywnie wymieszać go z sosem. Przełożyć do małych słoików i pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody. Odwrócić do góry dnem.