poniedziałek, 27 kwietnia 2015

PIEGUSKI Z MARMOLADĄ.

SKŁADNIKI:
3 jajka
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej
mak do posypania
marmolada do przełożenia
Z tej porcji składników wychodzą dwie piekarnikowe blaszki pojedynczych ciasteczek i dlatego najlepiej jest włączyć termoobieg i piec obie blaszki na raz.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. C.
Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo i powoli dodawać cukier, potem żółtka i dalej miksować. Mieszając już łyżką dodać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wymieszać ją z masą. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółeczka. Między ciastkami pozostawić niewielkie odstępy. Na końcu posypać ciasteczka makiem.
Piec przez około 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Troszkę przywierają i trzeba je zdejmować delikatnie podważając nożykiem lub łopatką.
Po upieczeniu przełożyć ciasteczka dżemem lub marmoladą.

ŻEBERKA W MIODZIE I MUSZTARDZIE.


Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych (paski)
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka majeranku
troszkę rozmarynu
troszkę tymianku
1 /2 łyżki jarzynki w proszku
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
Umyte i osuszone żeberka pokroić na kawałki, oprószyć je solą. Na patelni rozgrzać olej, poukładać żeberka i smażyć je na rumiano na większym ogniu z obu stron. W międzyczasie bardzo drobno posiekać
 cebule, dodać do mięsa gdy jest rumiane, zmniejszyć ogień i pod przykryciem smażyć razem, do zeszklenia się cebuli. Następnie dodać musztardę, pokrojony na kawałki czosnek, majeranek, tymianek, rozmaryn, dolać ok. szklanki wody. Dusić wszystko pod przykryciem do miękkości mięsa, uzupełniając wodę w razie konieczności, żeby mięso się nie przypaliło i żeby ciągle dusiło się w sosie. Pod koniec duszenia dodać miód, doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem, dusić jeszcze kilkanaście minut, żeby  smaki się połączyły. 

SCHAB ZE ŚLIWKĄ.

SKŁADNIKI:
ok. 1,2 kg schabu bez kości
ok 20 dkg suszonych śliwek
2 - 3 łyżki oleju
sól
pieprz
majeranek
3 - 4 ząbki czosnku
ostra mielona papryka ( ok łyżeczki )
rękaw do pieczenia
Kawałek schabu umyć, osuszyć i wzdłuż mięsa ostrym długim nożem o szpiczastym zakończeniu, wyciąć w środku kieszeń o szerokości ok 2,5 - 3 cm ( wszystko w zależności od tego, jak szeroki jest kawałek mięsa ).
W wyciętą kieszeń wsypujemy ok. półtorej łyżeczki soli i rozcieramy od środka, a następnie napychamy suszonymi śliwkami. Jeśli kawałek schabu nie jest zbyt długi można to zrobić tylko za pomocą palców, ale jeśli jest dłuższy śliwki można napychać odwrotną stroną drewnianej łyżki. Śliwki powinny dość ściśle przylegać do siebie.
Po nafaszerowaniu schabu nacieramy go olejem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem. Związać go nicią kuchenną.
Odcinamy odpowiednio długi kawałek rękawa do pieczenia i wkładamy do niego schab. Zamykamy klipsami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Schab włożyć dodatkowo do żaroodpornej formy. W 200 stopniach schab pieczemy ok. pół godziny, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Po upieczeniu można go pozostawić jeszcze w nagrzanym piekarniku na 20 - 30 minut

SERNIK NA HERBATNIKACH.

SKŁADNIKI:
  • 20 herbatników
  • 1 kg sera ( może być z wiaderka )
  • 1/2 kostki masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Blacha o wymiarach 21/32 cm
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Do miski włożyć masło, wsypać cukier, dodać żółtka i robotem utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodawać po łyżce sera (cały czas ubijając robotem), aż do końca. Wsypać budynie i proszek do pieczenia. Pianę ubić na sztywno i dodać do sera . Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno blachy wyłożyć herbatnikami, następnie wylać na nie masę serową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180' C i wstawić sernik do pieczenia, na około 1 godzinę. Gdy sernik się upiecze  zostawić go w piekarniku do wystygnięcia.
Wierzch placka można posypać wiórkami z czekolady mlecznej.

ŻEBERKA W COLI.

SKŁADNIKI:
ok. 800 g żeberek wieprzowych
2 łyżki miodu
½ pół szklanki coli (125 ml)
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki mielonego chili
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
Do miski wlać miód, colę i wsypać przyprawy.
Dodać pokrojony w plastry czosnek i musztardę, a następnie wymieszać wszystko dokładnie.
Żeberka pokroić wzdłuż żeber, tak aby każdy kawałek miał jedną kostkę.
Zanurzać je w marynacie, wymieszać i odstawić do lodówki na 6 godzin.
Po upływie tego czasu przełożyć je do rękawa do pieczenia (wlać też trochę marynaty, żeby mięso nie wyschło) i zamknąć go z obu stron. Można też upiec w żaroodpornym naczyniu.
Rękaw umieścić na blaszce i w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piec przez 1½ godziny.

niedziela, 26 kwietnia 2015

ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM.

SKŁADNIKI:
200 g szczawiu
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
2 l wody
1 łyżka jarzynki w proszku
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
1 łyżka masła
natka pietruszki
pieprz, sól
4 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać umyty, pokrojony szczaw.
Do garnka z wodą wsypać jarzynkę w proszku. Warzywa obrać. Pietruszkę, marchewkę, pokroić w kostkę, dodać do gotującej się wody.
Gdy jarzyny w zupie będą miękkie, doprawić pieprzem i solą.
Mąkę rozmieszać trzepaczką ze śmietaną i surowym jajkiem, wlać do zupy i zagotować, po czym zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję. Na koniec posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Podawać z jajkiem na twardo i szczypiorkiem.
Zupę można również podawać z ziemniakami, albo z makaronem, np. świderkami.

BARSZCZ BIAŁY Z JAJKIEM I KIEŁBASĄ.




Barszcz biały od zawsze jadło się w domach, chociaż z różnymi dodatkami. Jest to jedna z najczęściej gotowanych zup w domach.
Przepis na trzy litry.

Składniki:
1/2 l. zakwasu na barszcz
1 szkl. mleka
2 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
majeranek
kostka rosołowa
maggi w płynie
5 dag boczku wędzonego
jajka ugotowane na twardo
laskę kiełbasy swojskiej

Do garnka wlać trochę wody, dodać skórkę z boczku, kostkę rosołową, majeranek, drobno posiekany czosnek i pogotować chwilkę, następnie wlać mleko, zakwas na barszcz i śmietanę rozrobioną z niewielką ilością wody. Ponownie pogotować chwilę, wyjąć skórkę z boczku. Jak będzie zbyt kwaśny, to dolać mleka. Przyprawić maggi według smaku.
Boczek pokroić w małą kostkę, usmażyć na patelni.
Barszcz podawać z jajkiem, kiełbasą i usmażonym boczkiem lub z ziemniakami.

NALEŚNIKI Z SEREM BIAŁYM.

Naleśniki z serem białym to danie tradycyjne, ale można urozmaicić je dodając do nadzienia np. rodzynki, skórkę pomarańczową, krem czekoladowy lub różne owoce sezonowe.

SER:
1 kostka sera białego
3 łyżki śmietany
1 żółtko
1 opak. cukru waniliowego
cukier do smaku

WYKONANIE:
Ser ugnieść widelcem, dodać resztę składników i wymieszać.

CIASTO:
2 szkl. mąki pszennej
1 jajko + białko pozostałe od sera
około 1/2 l. mleka
szczypta soli
1 opak. cukru waniliowego

WYKONANIE:
Składniki połączyć ze sobą, ubijając mikserem lub trzepaczką do piany. Ilość mleka zależy od rodzaju mąki, więc dodawać według uznania, żeby ciasto miało gęstość lekkiego budyniu.
Na rozgrzaną patelnię dać kilka kropel oleju, wylać trochę ciasta chochelką do zupy, po czym przechylając rozprowadzić całość ciasta po patelni, formując naleśniki. Piec na złoty kolor. Upieczone placki posmarować serem, zwinąć w rulon. Dla lepszego smaku można dodatkowo przypiec na maśle na patelni.

PLACKI ZIEMNIACZANE.

SKŁADNIKI:

10 średnich ziemniaków surowych
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka jarzynki w proszku
pieprz
kilka listków natki pietruszki
olej do smażenia

WYKONANIE:
Ziemniaki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, na małych oczkach, odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić na małą kostkę, czosnek posiekać na drobno, dodać do ziemniaków.Do tego dodać jajko, jarzynkę, pieprz, pokrojoną drobniutko natkę pietruszki oraz mąkę i dokładnie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej,nakładać łyżką masę ziemniaczaną i formując placki, upiec na złoty kolor.
Placki można podawać z różnymi sosami, gulaszem lub same.

KOTLETY Z MORTADELI.


Składniki:
1/2 kg mortadeli
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Mortadelę pokroić na plastry (około 1 cm),posypać pieprzem, po czym panierować w jajku i bułce, a potem usmażyć na złoty kolor.
Kotlety podawać z ziemniakami i surówkami lub jako dodatek do hamburgerów.

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY


Barszcz czerwony, to jedna z ulubionych zup moich bliskich, a także wspomnienia z dzieciństwa.

Przepis na około 3 litry zupy.

Składniki:
0,5 l. zakwasu na barszcz biały
3 buraki ćwikłowe
2 łyżki śmietany
majeranek, kminek
kostka rosołowa
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Buraki obrać ze skórki, pokroić na plasterki, zalać wodą, tak, żeby je przykryła i ugotować na miękko, dodać 1/2 łyżeczki octu, żeby nie straciły koloru. Do drugiego garnka wlać trochę wody, dodać kostkę rosołową i przyprawy (według uznania), posiekany na drobno czosnek, zagotować chwilę, dodać buraki, razem z wodą, śmietanę rozrobioną z odrobiną wody i  ponownie doprowadzić do zawrzenia. Przyprawić do smaku. Buraków nie wyjmować z barszczu, bo podtrzymują kolor.
Podawać z jajkiem i usmażoną kiełbasą lub z ziemniakami i uprażonym boczkiem. Niektórzy lubią taki barszcz z uszkami.

piątek, 24 kwietnia 2015

KOPYTKA

SKŁADNIKI:
2 kg ugotowanych ziemniaków
2 szkl. mąki
1 jajko
2 łyżki mąki kartoflanej
masło do polania kopytek

WYKONANIE:
Ziemniaki zmielić w maszynce lub przegnieść przez praskę, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Utworzyć rulonik, pokroić pod skosem, ugotować w posolonej wodzie na dużym ogniu. Kiedy wypłyną do wierzchu, wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 2 minuty. Po tym czasie wyjąć kopytka łyżką cedzakową na sitko i delikatnie przelać zimną wodą. Odcedzone przełożyć do miski i polać roztopionym masłem. Kopytka również dobrze smakują z różnymi sosami, gulaszami lub polane uprażonym boczkiem.


ŁAZANKI.



 ŁAZANKI Z KAPUSTĄ , to ulubione danie mojej rodzinki.

FARSZ:

500 g mięsa mielonego lub kiełbasy zwyczajnej
1 duża cebula
5 dag pieczarek
500 g kapusty kiszonej
pół główki małej kapusty
jarzynka w proszku, pieprz

Kapusty ugotować, odcisnąć z wody.Mięso lub kiełbasę usmażyć z cebulą i pieczarkami, przyprawić jarzynką oraz pieprzem.Wszystkie składniki zmielić w maszynce na dużych oczkach, dodać do makaronu.
Zamiast pieczarek mogą być ugotowane grzyby leśne, suszone.

CIASTO:

3 szkl. mąki
2 jajka
1 szkl. wody

Ze składników wyrobić ciasto, ilość wody zależy od jakości mąki. Ciasto rozwałkować, pociąć na długie paski, które pokroić w malutkie kwadraciki.Ciasto ugotować w posolonej wodzie, od wypłynięcia 2-3 minuty, przelać zimną wodą, żeby makaron się nie skleił.
Do odcedzonego makaronu dodać farsz i całość podgrzać na małym ogniu,żeby się nie przypalił.


Zdjęcie użytkownika Elżbieta Kukułka.

wtorek, 21 kwietnia 2015

3 - BIT, SŁODZIAK.


SKŁADNIKI:
2 duże paczki herbatników lub krakersów
1/2 czekolady gorzkiej
1 opak. żelatyny-rozpuszczonej w 1 szkl. wrzątku

MASA I:
2 łyżki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
25 dag margaryny

Ze składników (oprócz margaryny) ugotować budyń, schłodzić i zmiksować z margaryną, a na koniec dodać połowę tężejącej żelatyny i połączyć z masą.

MASA II:
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego lub gotowa masa z puszki

Jeżeli jest to mleko, to włożyć puszkę do kąpieli wodnej, do garnka i gotować na małym ogniu przez godzinę. Po wyjęciu puszki z garnka, dopiero wtedy ją otworzyć, jak wystygnie.

MASA III:
1 duża śmietanka 30%
2 opak. bitej śmietany w proszku ,,śnieżka''

Śmietankę ubić mikserem ze śnieżką, dodać drugą połowę tężejącej żelatyny, połączyć ze sobą.

SPOSÓB PRZEŁOŻENIA PLACKA:
Na tacy ułożyć herbatniki, posmarować je masą z puszki, przykryć drugą warstwą herbatników, wyłożyć masę budyniową,potem poukładać warstwę herbatników, na to masę śmietankową i zetrzeć na tarce, na wierzchu czekoladę. Placek schłodzić.

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

KAPUSTA MŁODA Z KOPERKIEM l MARCHEWKĄ.

SKŁADNIKI:
1/2 główki kapusty młodej
garść koperku
1 marchewka
1/4 kostki masła
 1 łyżka jarzynki w proszku
maggi w płynie
1 łyżka mąki

Kapustę poszatkować, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić z wody. Do tego dodać ztartą na dużych oczkach marchewkę, masło, jarzynkę, drobno pokrojony koperek i tak dusić na małym ogniu do miękkości kapusty. Na koniec dodać mąkę i intensywnie mieszając ponownie doprowadzić do zawrzenia. Przyprawić do smaku maggi.

KAPUSTA DUSZONA Z GRZYBAMI.


SKŁADNIKI:
1/2 główki małej kapusty
garść grzybów suszonych
1/4 kostki masła
1 kostka rosołowa
kminek, majeranek

Grzyby namoczyć w wodzie, troszkę podgotować w niewielkiej ilości wody. Kapustę poszatkować, doprowadzić do zawrzenia, odcedzić z wody, dodać masło, kminek i majeranek według uznania, grzyby, kostkę rosołową i tak dusić pod przykryciem, na małym ogniu do miękkości kapusty.
Podawać do mięs wieprzowych, mięs mielonych (sznycle, klopsiki).

SURÓWKA Z RUKOLĄ.


SKŁADNIKI:
100 g rukoli
1/2 główki sałaty lodowej
1 pomidor
1/2 pęczka szczypiorku
kilka oliwek
1 czerwona cebula
1 ogórek zielony
3 ogórki konserwowe
sos sałatkowy-koperkowy
1 mały jogurt naturalny

Sałatę porwać na małe kawałki, dodać rukolę, pokrojone w kostkę : ogórki, cebulę, pomidora, pokrojony na drobno szczypiorek, połówki oliwek.Wszystko wymieszać z jogurtem, dodać sos sałatkowy i przyprawić do smaku.
Surówkę podawać do dań z kurczaka.


SAŁATKA Z RUKOLĄ II






SKŁADNIKI:
1/2 główki sałaty lodowej
100 g rukoli
1 duży pomidor
1 cebula czerwona
szczypiorek-według uznania
kilka ogórków konserwowych
kilka oliwek
1 ogórek zielony
1 opak. sera feta
2 łyżki oliwy
1 opak. sosu sałatkowego, greckiego

Sałatę porwać na małe kawałki, dodać rukolę, a następnie pokrojone w kostkę: ogórki, pomidora, cebulę, ser feta.Oliwki przekroić na połówki, szczypiorek drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę i sos sałatkowy, przyprawić pieprzem.

SAŁATKA Z MAKARONEM I SZYNKĄ.


SKŁADNIKI:
200 g makaronu ,,małe kolanka''
300 g szynki
4 jajka
2 czerwone cebule
szczypiorek
1/2 słoika ogórków konserwowych
1/2 słoika papryki konserwowej
1 słoik selera
1 mały słoik majonezu

Cebulę pokroić w kostkę, troszkę posolić.Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a selera odcisnąć z zalewy.Paprykę pokroić w paski, ogórka i szynkę pokroić w kostkę, a szczypiorek na drobno.
Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez. Przyprawić do smaku.


TORT TRUSKAWKOWY.




CIASTO l:
8 jajek
8 łyżek mąki kukurydzianej
6 łyżek cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać żółtka, ubijać dalej, dodać resztę składników. Dobrze wymieszać, wyłożyć na brytfankę i upiec placek w temp.180'C, około 30 minut. Kiedy przestygnie, to przekroić go na dwa placki.
CIASTO ll:
Upiec placka z połowy składników pierwszego ciasta.
MASA:
850 g zmiksowanych truskawek
1 budyń śmietankowy na 3/4 l
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
1 galaretka truskawkowa
400 miękkiego masła
DODATKOWO:
kilka truskawek do dekoracji.
Truskawki zagotować z cukrem, dodać budyń rozrobiony z mlekiem, zagotować do zgęstnienia.Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, po czym intensywnie mieszając, rozpuścić ją w budyniu. Schłodzony budyń zmiksować z masłem. Masa pokrywa cały tort.
Placki przełożyć masą i udekorować tort połówkami truskawek. Potem go schłodzić.