piątek, 12 kwietnia 2019

BABKA CYTRYNOWA.

SKŁADNIKI:
350 g margaryny "Kasia"
350 g mąki pszennej
350 g cukru
10 g proszku do pieczenia
15 g cukru waniliowego
1 duża cytryna
6 dużych jajek

LUKIER:
150 g cukru pudru
sok i skórka z cytryny

WYKONANIE:

Margarynę roztopić w rondelku i przestudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypując partiami cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka i cukier wanilinowy.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę startą z cytryny.
Na koniec wlewać cienkim strumieniem roztopioną margarynę i delikatnie wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.
Formę o pojemności minimum 1,5 l wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec około 40 minut w temp. 170 ℃, pod koniec pieczenis włączyć termoobieg. Kiedy trochę przestygnie to wyjąć z foremki.

LUKIER:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolać odrobinę wody. Na koniec dodać skórkę startą z cytryny i wymieszać. Gotowym lukrem polać wierzch wystudzonej babki.

RADA:
Babka jest również dobra bez lukru, jak ktoś woli.

czwartek, 11 kwietnia 2019

GOŁĄBKI Z MIĘSEM, RYŻEM I SOSEM POMIDOROWYM.


Gołąbki można robić na wiele sposobów. Z różnymi gatunkami kapusty jak i różnymi farszami.

SKŁADNIKI:
1 duża główka kapusty włoskiej lub zwykłej
50 dag mięsa mielonego (z łopatki, szynki)
30 dag boczku wędzonego
2 duże cebule
4 woreczki ryżu po 100 g
2 łyżki oleju
ziele angielskie zmielone
jarzynka w proszku
pieprz
smalec do posmarowania naczynia

WYKONANIE:
Kapustę obrać z liści wierzchnich, potem kolejno poodcinać od główki liście (jeśli jest to kapusta włoska). W szerokim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli (płaska łyżka) , następnie wkładać do niej po kilka liści i chwilę zaparzyć, a potem przełożyć na sito. Tak robić do zaparzenia wszystkich większych liści. Resztę można wykorzystać na surówkę.
Jeżeli jest to kapusta zwykła to trzeba obrać ją z liści wierzchnich, wyciąć głąb i włożyć do wysokiego garnka, zalać ją wodą, tak żeby była całkowicie zakryta, troszkę wodę posolić. Kiedy liście będą półmiękkie, to zdejmować kolejno i poukładać na sicie.

FARSZ:
Ryż ugotować w posolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić z wody.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, dodać mięso, smażyć chwilę, dodać pokrojony w dużą kostkę boczek i znowu chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić i wszystko zmielić w maszynce na dużych oczkach. 
Do dużej miski przełożyć ryż, usmażone wszystko z patelni, dobrze wymieszać i przyprawić według uznania.

WYKONANIE GOŁĄBKÓW:
Z liści odcinać zgrubienia, nakładać farsz i zawijać liście w gołąbki. 
Naczynie żaroodporne lub brytfankę posmarować smalcem, poukładać gołąbki, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zapiec około 30 minut w piekarniku, w 180' C. Pod koniec odkryć, żeby odparowała trochę woda.

Jeżeli gołąbki będą podawane z sosem pomidorowym to można dodać do pieczenia szklankę soku pomidorowego, wtedy smak będzie bardziej intensywny.

Można podawać również z sosem  pieczarkowym.

SOS:
1 szkl. wody

1 cebula

1 łyżka masła

3/4 szkl. przecieru lub soku pomidorowego

1 łyżka śmietany

1 łyżka mąki pszennej

1 kostka rosołowa

pieprz

bazylia

oregano

natka pietruszki

koperek

WYKONANlE:

Na patelni usmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Do małego garnka wlać szklankę wody, wrzucić kostkę rosołową, usmażoną cebulę, wlać 3/4 szklanki przecieru lub soku pomidorowego, bazylię, oregano (według uznania) i zagotować. W kubku  rozrobić 1 łyżkę mąki pszennej ze śmietaną, z niewielką ilością wody i wlać do wywaru, następnie zagotować oraz przyprawić do smaku. Posypać pokrojoną drobno natką pietruszki i koperkiem.