wtorek, 2 kwietnia 2024

BANANOWIEC.

Ciasto na blaszkę o wymiarach 21 x 32 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm.
BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać, przełożyć do brytfanki i upiec w temperaturze 180' C przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

MASA BANANOWA:
1 kg bananów bardzo dojrzałych
2 galaretki cytrynowe
120 g miękkiej margaryny 

WYKONANIE:
Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia.
Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem. Dwa odłożyć do dekoracji ciasta. Następnie dodać margarynę i dokładnie połączyć, na koniec wlewać stopniowo tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki.

MASA ŚMIETANKOWA:
500 ml śmietanki kremówki 30 '/,
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka cukru pudru
dodatkowo 2 galaretki cytrynowe 

WYKONANIE:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia.
Śmietankę ubić mikserem z dodatkiem cukru na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać, po czym wyłożyć na masę bananową. 
Dwa odłożone banany pokroić w plasterki i poukładać na wierzchu. Na to wylać tężejącą galaretkę cytrynową, rozpuszczoną w 500 ml wrzącej wody.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.




wtorek, 2 stycznia 2024

SAŁATKA CEBULOWA.

SKŁADNIKI:

  • - 1 kg cebuli
    - 500 g marchewki 
    - 5 jajek 
    - 1 mały słoik majonezu 
    - 1 puszka groszku
    - pieprz, sól według uznania

  • ZALEWA DO CEBULI:
    - 250 ml wody 
    - 1/2 szklanki wody
    - 3 łyżki cukru 
    - 1 łyżka soli
WYKONANIE:
  • Marchewkę ugotować w skórce tak jak na sałatkę jarzynową z dodatkiem soli, po wystygnięciu obrać i pokroić w kostkę.
  • Jajka ugotować na twardo, po wystygnięciu obrać ze skorupki i pokroić w kostkę.
  • Cebulę pokroić w paseczki i ugotować ją w zalewie kilka minut, tak, żeby nie była zbyt miękka, następnie pozostawić jeszcze chwilę w tej zalewie. Potem odcedzić na sitku i schłodzić. Groszek odcedzić na sitku.
  • Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawić solą oraz pieprzem według uznania. Gotową sałatkę schłodzić przez chwilę w lodówce.

piątek, 29 września 2023

BROWNIE.




Ciasto jest czekoladowe, puszyste i proste w wykonaniu. Przepis na brytfankę o wymiarach: 20 x 36 cm.
SKŁADNIKI:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki pszennej
300 g cukru
6 jajek
100 g łuskanych włoskich orzechów
szczypta soli

WYKONANIE:
Masło i jajka mają mieć temperaturę pokojową. Orzechy posiekać nożem na drobne kawałki, czekoladę połamać na małe części. Piekarnik nagrzać na 200' C.
W garnku zagrzać wodę, włożyć do niego szklaną miseczkę, do niej przełożyć masło i czekoladę, następnie rozpuścić i wymieszać na jednolitą konsystencję w kąpieli wodnej. Potem wyjąć i pozostawić do przestygnięcia, ma być letnie. Jak ktoś woli to można podgrzewać stopniowo w mikrofalówce, często mieszając.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier, żółtka, czekoladę z masłem, dobrze wymieszać, następnie wsypać mąkę oraz orzechy i połączyć na jednolitą masę. Wyłożyć na brytfankę i piec około 30 minut. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu, bo ciasto będzie rozpadać się.

niedziela, 10 września 2023

LECZO Z CUKINI DO SŁOIKÓW.

SKŁADNIKI:
3 kg pomidorów
1 1/2 kg cukini (po obraniu)
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
1 łyżka soli
1 szkl. oleju słonecznikowego
1 szkl. octu 10 '/,
1 szkl. cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka liści laurowych
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

WYKONANIE:
Pomidory zmielić w maszynce, zagotować jak przecier.
Cukinię obrać ze skórki, pokroić w grubszą 
kostkę. Cebulę oraz paprykę pokroić w paseczki. Warzywa posolić i odstawić na 3 godziny, żeby puściły sok.
Do wywaru pomidorowego dodać: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zioła prowansalskie, olej, ocet, cukier i odciśnięte z soku warzywa. Następnie zagotować, często mieszając i na małym ogniu pogotować około 5 minut. Potem przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody w garnku. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

poniedziałek, 6 marca 2023

TORT ORZECHOWO - CZEKOLADOWY.




 
BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
parę kropel olejku rumowego

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia , kakao i olejek, po czym dobrze wymieszać i upiec w 180' C około 30 min. Ostudzić.

CIASTO ORZECHOWE:
50 dag zmielonych orzechów włoskich
30 dag cukru
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z jednej cytryny
parę kropel olejku migdałowego

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, orzechy, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i olejek migdałowy, wymieszać i upiec w temp.180' C około 35 minut.
Po wystygnięciu przekroić na dwa placki.

DODATKOWO:
20 dag zmielonych orzechów do obsypania tortu
kilka połówek orzechów do dekoracji. 

KREM CZEKOLADOWY:
10 dag cukru
100 ml śmietanki 30 '/,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
50 g miodu
200 g czekolady deserowej
200 g czekolady mlecznej
25 dag margaryny

WYKONANIE:
Śmietankę, cukier, kawę i miód podgrzewać do pierwszego zawrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamane czekolady i mieszając rozpuścić je.Trochę ostudzić i zmiksować z margaryną.
Masę podzielić na trzy części.

DODATKOWO:
2 małe dżemy z czarnej porzeczki

PRZEŁOŻENIE TORTU:
Placek orzechowy posmarować dżemem, na to rozprowadzić pierwszą część masy, przykryć biszkoptem kakaowym, posmarować go dżemem, na to rozprowadzić drugą część masy, przykryć drugim plackiem orzechowym, znowu posmarować dżemem i rozprowadzić trzecią część masy, tak, żeby starczyło na posmarowanie boków.
Zmielonymi orzechami obsypać boki i trochę po wierzchu, dodatkowo poukładać dookoła połówki orzechów. Schłodzić.

wtorek, 24 stycznia 2023

KOTLETY Z KURCZAKA Z ANANASEM I ŻURAWINĄ.

SKŁADNIKI:
4 filety z kurczaka
8 plastrów ananasa z puszki
8 plastrów sera żółtego mozzarella
1 mały słoik żurawiny
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
2 jajka
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

WYKONANIE:
Filety przekroić na dwie części, rozbić tłuczkiem na kotlety, posypać z obu stron przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Kotlety zanurzać w jajku, obsypać bułką tartą i usmażyć na oleju na patelni. Przewracając na drugą stronę położyć na każdy kawałek mięsa plaster ananasa, do otworu dodać żurawinę, potem na to nałorzyć ser żółty i smażyć tak pod przykryciem do rozpuszczenia się sera.
Podawać z surówką warzywną i żurawiną.