piątek, 12 lipca 2019

SAŁATKA Z KALAFIOREM.

Lato w pełni, więc czas na warzywa sezonowe. Pora na sałatkę kalafiorową, która jest pyszna o każdej porze roku. Również jest bardzo dobrym dodatkiem do mięs z grila. Polecam.

SKŁADNIKI:
1 średni kalafior
1 czerwona cebula
szczypiorek według uznania
3 jajka
1 ogórek zielony
2 średnie pomidory lub 1 op. koktajlowych
1 mały majonez
sól, pieprz

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, schłodzone pokroić w dużą kostkę. Kalafiora podzielić na kawałki i ugotować na półmiękko w posolonej wodzie, pozostawić do wystygnięcia. Ogórka, pomidora, cebulę pokroić w grubszą kostkę, a szczypiorek na drobno. Jeżeli są to pomidory koktajlowe to pokroić na połówki.
Wszystkie warzywa wymieszać razem z majonezem i przyprawić do smaku według uznania.