poniedziałek, 2 grudnia 2019

ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI.


SKŁADNIKI:
30 dag miękkiego sera żółtego
30 dag pieczarek
30 dag fileta z kurczaka
1 duża cebula
3 jajka
1/2 szkl. majonezu
1 łyżka oleju
sól, pieprz (według uznania)
przyprawa do kurczaka

WYKONANIE:
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajka oraz majonez i wszystko wymieszać, przyprawić solą, pieprzem według uznania. Masę serową wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25 x 40, wyścieloną pergaminem. Piec około 20 minut w temp. 180' C.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę drobno pokroić i usmażyć na łyżce oleju, przyprawić solą i pieprzem.
Fileta z kurczaka pokroić na plastry, jak na kotlety, rozbić na cienko i posypać delikatnie przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem.
Na ciepłym cieście serowym poukładać fileta z kurczaka, na to wyłożyć pieczarki z cebulą, zwinąć ciasno w rulon i przełożyć do brytfanki. Może to być "keksówka", wtedy nie będzie rozchodzić się na boki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 20 minut. Pozostawić, żeby trochę przestygło, wtedy lepiej się kroi. Roladę można podawać na zimno lub na ciepło. Na ciepło można podać z ryżem i surówką warzywną.

wtorek, 19 listopada 2019

CIASTKA Z MASZYNKI.

Kto nie pamięta tych ciastek z dzieciństwa to warto przypomnieć, bo są pyszne, kruche, w sam raz dla dzieci lub do kawki.

SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
1/2  kostki margaryny
1/2  kostki smalcu
2 szkl  cukru pudru
6 żółtek
1 szkl śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki amoniaku (zaparzyć gorącą wodą)

WYKONANIE:
Ze składników zarobić ciasto, pozostawić na chwilę, żeby "odpoczęło". W tym czasie przygotować brytfanki do pieczenia, smarując olejem. Przykręcić odpowiednią, specjalną nakładkę na ciastka do maszynki.
Ciasto ukrawać po kawałku i wyciskać ciastka w maszynce do mięsa, ucinając co 10 cm. Potem układać kolejno, blisko siebie na brytfankach. Piec na złoty kolor w 180' C, przez około 20 minut.

środa, 6 listopada 2019

NALEŚNIKI PIETRUSZKOWE Z SEREM BIAŁYM.

Naleśniki zielone z białym serem nie tylko ładnie wyglądają, ale są tak samo smaczne jak zwyczajne. Można też zrobić nadzienie z słodkim serem, bo z dodatkiem pietruszki ciasto nie zmienia smaku.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 szkl. mleka
2 szkl. mąki
1 garść natki pietruszki
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia

WYKONANIE:
Natkę pietruszki zmiksować blenderem na drobniutko (same listki), dolać do tego mleko, rozrobić, dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wymieszać na jednolitą konsystencję. Z ciasta usmażyć naleśniki, na dobrze rozgrzanym oleju i ostudzić trochę. Każdy placek posmarować rozrobionym serem białym.

SER:
250 g sera białego
3 łyżki śmietany
garść pokrojonego szczypiorku
1 łyżeczkę chrzanu ze słoika
sól, pieprz

WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przyprawić według własnego uznania.

wtorek, 5 listopada 2019

PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
1 mała kapusta
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 cebule
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kapustę pokroić na małe kawałki, ugotować na miękko, ostudzić i odcisnąć dobrze z wody.
Cebulę pokroić w kostkę, dodać mięso mielone, posolić, popieprzyć i usmażyć.
Kapustę i mięso z cebulą zmielić na dużych otworach w maszynce do mięsa, wymieszać to razem i doprawić do smaku.

CIASTO:
1 kg mąki pszennej
1 jajko
około 1/2 l ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli

WYKONANIE:
Ze składników (oprócz soli) zarobić gładkie ciasto. Ilość wody zależy od rodzaju mąki.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucać kolejno pierogi, doprowadzić do zawrzenia, od czasu, do czasu mieszając. Po wypłynięciu gotować około 4 minut. Po tym czasie pierogi poukładać na durszlaku, przelać trochę wodą, odcedzić. Podawać polane stopionym masłem lub uprażoną słoniną.

poniedziałek, 4 listopada 2019

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM.

SKŁADNIKI:
4 jajka
5 ogórków konserwowych
 dag cebuli
1 puszka kukurydzybr> 10 dag żółtego sera
1 puszka tuńczyka w kawałkach

SOS:
3 łyżki musztardy
3 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

WYKONANIE:
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Przełożyć do miseczki. Dodać musztardę, majonez, jogurt. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i schłodzić chwilę w lodówce.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a żółtka na małych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

UKŁADANIE:
W przezroczystej salaterce  układać składniki warstwami:

- ogórki

- połowę białek jajek

- połowę tuńczyka

- połowę cebuli

- połowę sosu

- kukurydza

- druga połowa tuńczyka

- druga część cebuli

- pozostały sos

- druga część białek jajek

-żółtka jajek


Wierzch sałatki dowolnie udekorować.
Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.

KARKÓWKA Z MORELAMI I ŚLIWKAMI.

SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
1/2 op. suszonych śliwek
1/2 op. suszonych moreli
1 słoik sosu słodko - kwaśnego
1 słoik sosu meksykańskiego
1 op. przyprawy do karkówki
sól, pieprz

WYKONANIE:
Karkówkę pokroić w plastry, około 1 cm. Oprószyć przyprawą do karkówki, solą, pieprzem, przełożyć do pojemnika z zamknięciem i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.
Po tym czasie mięso układać warstwami na przemian z sosami i suszonymi owocami.
Sosy wymieszać ze sobą. Owoce pokroić w paski.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 ' C i piec do miękkości mięsa (około 1 do 1 1/2 godziny ).
Mięso dobrze smakuje z ryżem i surówką.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I MAKARONEM.


Tą sałatkę wymyśliłam na szybko, jak mieli zjawić się nie zapowiedziani goście. Bardzo im smakowała, więc zapisałam przepis. Szybko się ją robi. Polecam.

SKŁADNIKI:
1 opak. makaronu penne "Rurki"
1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka w oleju (170 g)
1 średni por (biała część)
4 ogórki w zalewie octowej
garść natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 mały jogurt naturalny (120 g)
4 duże łyżki majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Makaron ugotować w posolonej wodzie na półmiękko, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Pora pokroić w półkrążki, troszkę posolić, żeby zmiękł. Ogórki pokroić w kostkę, natkę i czosnek drobniutko posiekać, a kukurydzę odcedzić z zalewy.
Do miski z makaronem dodać tuńczyka z olejem, potem resztę składników i wymieszać z jogurtem i majonezem. Przyprawić solą oraz pieprzem według uznania.
Makaron może być dowolnego kształtu.

sobota, 2 listopada 2019

SYROP Z PIGWY.


Syrop z pigwy jest szczególnie wskazany w okresach obniżonej odporności, zwłaszcza jesienią i zimą. Dzięki zawartości witaminy C i wielu cennych minerałów wspiera układ immunologiczny i łagodzi efekty infekcji. Zalety owocu pigwy są jednak znacznie szersze niż tylko wspomaganie walki z grypą.

Syrop z pigwy dodany do herbaty nie tylko poprawia jej smak, aromat i kolor, ale też wzbogaca ją o właściwości lecznicze. Sam owoc zawiera aż 7 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Owoce pigwy łagodzą objawy niestrawności, pomagają pozbyć się uciążliwych dolegliwości związanych z refluksem, a także zgagą. Pigwa szczególnie polecana jest przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka oraz jelit, a także przy uszkodzeniach śluzówki żołądka. Nie tylko owoce, ale także nasiona pigwy wspierają przemianę materii i pobudzają trawienie. Po pigwę powinny sięgać osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Pigwa wspomaga także pracę wątroby.

SKŁADNIKI:

1 kg owoców pigwy

1 kg cukru

2 opak. cukru waniliowego

WYKONANIE:

Pigwę obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo małe, cienkie kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. W dużym słoiku układać warstwami pigwę na przemian zasypując ją cukrem i ugniatać ciasno, aż do samego wierzchu. Zakręcić szczelnie słoik, wstawić w ciemne, chłodne miejsce (np. do szafki) i pozostawić na przynajmniej 3 dni, aż owoce obficie puszczą sok. Po tym czasie odlać sok do małych słoików, a owoce osobno do innych słoików. Spasteryzować je po 10 minut od zawrzenia wody, odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawić do lodówki lub w bardzo chłodne miejsce. Codziennie dodawać owoce lub sok do ciepłej herbaty.

PORADA:

Jeżeli ma się małą ilość pigwy to nie trzeba pasteryzować, a jeśli więcej to trzeba, bo stojąc dłużej w lodówce może się zepsuć.

środa, 30 października 2019

PYCHOTKA.

Ciasto kruche:
220 g zimnego masła
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
6 żółtek

Beza:
6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych po cieście kruchym)
1,5 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem maślano-budyniowy:
500 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g miękkiego masła

Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki/ powidła śliwkowe
100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Pani Walewska (pychotka)

1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę i podzielić na dwie równe części. Schłodzić w lodówce 30-60 minut.2. Beza: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Pod koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać do ubitych białek.3. Schłodzone ciasta rozwałkować i umieścić w dwóch prostokątnych formach o wymiarach 25x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta wysmarować dżemem. Na dżem wyłożyć pianę z białek i obficie posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 180 st.C przez około 35-40 minut (jeśli nie posiadamy dwóch takich samych form, należy piec ciasta na dwa razy. Ważne jednak, by składniki na bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego jak i drugiego placka) Wyjąć z piekarnika i ostudzić.4. Krem maślano-budyniowy: 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić przesiane mąki oraz żółtka. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Powinien powstać jednolity, puszysty krem. Ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

SAŁATKA CHRZANOWA Z SZYNKĄ.



Sałatka jest bardzo prosta, nie potrzeba dużo składników, a za to jest smaczna.

SKŁADNIKI:
1 słoik ogórków w zalewie octowej
30 dag szynki w plasterkach
1 pęczek szczypiorku
3 jajka
2 łyżki chrzanu w słoiku
1 mały słoik majonezu
pieprz

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo i ostygnięte zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki pokroić w kostkę, odcedzić z nadmiaru zalewy. Szynkę pokroić w kwadraty, a szczypiorek na drobno. Wszystko razem wymieszać z chrzanem i majonezem, doprawić do smaku pieprzem.
Sałatkę schłodzić w lodówce.

FILET Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO - ZIOŁOWYM.

Na obiad: kurczak w sosie śmietanowo - ziołowym z ziemniakami i sałatką z kapusty czerwonej. Danie jest też dobre jako przekąska na ciepło.

SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
1 ząbek czosnku
szczypta ziół prowansalskich
przyprawa do kurczaka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka oleju
maggi,
sól, pieprz

WYKONANIE:
Fileta z pokroić w grubsze paski, obsypać troszkę w przyprawie do kurczaka i odstawić na około dwie godziny w zamkniętym naczyniu. Ja przeważnie robię dzień wcześniej, żeby lepiej weszła przyprawa w mięso.
Po kilku godzinach przełożyć fileta na patelnię i smażąc go pod przykryciem dodać zioła prowansalskie, drobno posiekany czosnek, maggi i pieprz według uznania, po czym dusić tak do miękkości mięsa. Na koniec wlać zawiesinę, zrobioną z mąki, śmietany oraz niewielkiej ilości wody i doprowadzić do zawrzenia sosu.
Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz surówką warzywną.

ZUPA Z KUKURYDZY.

SKŁADNIKI:

2 puszki kukurydzy
1 cebula
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta papryki chili
2 ziemniaki
1 pomidor
1 kostka rosołowa
2 l wody
świeża kolendra
natka pietruszki
sól do smaku

WYKONANIE:

Cebulę, ziemniaki oraz pomidora pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i usmażyć, następnie wsypać wszystkie rodzaje papryki, zamieszać i smażyć jeszcze około jednej minuty, potem dodać ziemniaki, pomidora, kukurydzę, nadal chwilę podsmażyć przez 2 - 3 minuty, po czym wlać wodę, dodać kostkę rosołową, sól według uznania i gotować tak pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie odlać szklankę zupy z warzywami, tak, żeby było jak najwięcej kukurydzy, zblendować i wlać z powrotem. Jakby zupa była za gęsta to można dodać jeszcze wody. Na koniec dorzucić drobno posiekaną natkę pietruszki i świeżą kolendrę.

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM BIAŁYM I SUSZONYMI POMIDORAMI.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
250 g sera białego półtłustego
200 g mrożonego szpinaku
1 cebula
2 suszone pomidory w oleju
1 łyżka oleju z pomidorów suszonych
sok z cytryny
sól, pieprz

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju na złoty kolor, dodać szpinak, przyprawić solą, pieprzem i smażyć tak do odparowania wody, następnie wycisnąć trochę soku z cytryny i dodać pokrojone w kostkę pomidory suszone. Podsmażyć chwilkę, po czym ostudzony szpinak wymieszać z serem białym.

CIASTO:
500 g mąki pszennej
1 jajko
około 1 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka oleju
1 łyżka soli
1/4 kostki masła

WYKONANIE:
Na stolnicy wysypać mąkę, zrobić na środku wgłębienie, wbić jajko, zamieszać, dodać olej, zamieszać lekko i wlewając stopniowo wodę urabiać drugą ręką ciasto, które po chwili zagnieść na gładkie i jednolite.
Następnie ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty lub wykrawać szklanką, nakładać farsz i zlepić brzegi każdego.
Do garnka wlać wodę, posolić, doprowadzić do zawrzenia i wrzucać kolejno pierogi, mieszając od czasu do czasu. Gotować tak od wypłynięcia około trzy minuty, odcedzić i przelać zimną wodą.
Masło roztopić na patelni i polać nim pierożki.

niedziela, 27 października 2019

SURÓWKA Z PORA.

Surówka z pora jest prosta i szybko się ją robi.

SKŁADNIKI:
1 duży por
2 jabłka
3 małe marchewki
1 mały jogurt naturalny (120 g)
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Białą część pora pokroić w półplasterki, trochę posolić i odstawić, żeby zmiękł. Jabłka oraz marchewki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do pora. Warzywa wymieszać z jogurtem i majonezem, przyprawić pieprzem według uznania. Surówkę przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.