czwartek, 24 lutego 2022

PĄCZKI SEROWE.


Pączki są bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek sera białego sprawia, że są pulchne i mięciutkie. Z przepisu wychodzi około 30 sztuk.
SKŁADNIKI:
500 g mąki
500 g sera białego półtłustego
13 dag masła
4 jajka
2 opak. po 16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka spirytusu lub octu
1 l oleju do smażenia oponek
marmolada owocowa
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Ser zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Masło wyrobić z mąką i cukrem waniliowym na stolnicy, dodać ser, sodę, jaka, spirytus i wyrobić na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować na około 1 cm, wykrawać szklanką kółka, potem piec na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu na rumiano. Wystygnięte pączki nadziewać szprycą z marmoladą. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Zaznaczam, że bez marmolady też są bardzo dobre.

wtorek, 15 lutego 2022

SCHAB W MLEKU, CEBULI I CZOSNKU.

Schab moczony w mleku, czosnku i cebuli. Jest soczysty w środku.
U mnie jako wędlina do kanapek, ale doskonały jest również na ciepło do obiadu. Z płynu wypieczonego można zrobić sos, zagęszczając go odrobiną mąki. Polecam.

SKŁADNIKI:
1 kg schabu
2 cebule
około 500 ml mleka
2 ząbki czosnku
ulubione zioła i przyprawy do mięsa wieprzowego: majeranek, papryka wędzona, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, cząber, kolendra, pieprz, sól. Ja rozcieram w moździerzu, żeby  było drobniej.

WYKONANIE:
Schab ponakłówać ostrym widelcem z każdej strony, zalać w naczyniu mlekiem, tak, żeby przykryło mięso, dodać pokrojoną w piórka cebulę, ząbki czosnku, po czym wstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjąć mięso z mleka, wytrzeć ręcznikiem papierowym i natrzeć ulubionymi ziołami, solą oraz pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub do rękawa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190' C i  upiec do miękkości mięsa. Na 1 kg to jedna godzina. Pod koniec odkryć naczynie żaroodporne lub rozciąć rękaw, jak ktoś tak piecze i pozostawić do wystygnięcia.

poniedziałek, 7 lutego 2022

SURÓWKA Z SELEREM NACIOWYM.


Każdy ma swój sprawdzony przepis na surówkę. Szybko się ją robi, bo nie jest mało składników, ale za to bardzo pyszna.

SKŁADNIKI:
1 duża marchewka
1 jabłko
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka swojskiego octu jabłkowego
1 duża łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru

WYKONANIE:
Jabłko i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, selera pokroić w paseczki i wymieszać z cukrem, jogurtem oraz octem jabłkowym. Zaznaczam, że swojski ocet jabłkowy nie jest bardzo kwaśny, a dzięki niemu surówka nie traci koloru, nie ciemnieje.