środa, 29 lipca 2015

OGÓRKI Z CZOSNKIEM I CHILLI.

Ogórki mają fajny smak,który nadaje im czosnek i dzięki chili są pikantne.
Bardzo dobrze smakują jako dodatek do obiadu lub jako przekąska do kanapek. Polecam.

SKŁADNIKI:
2 kg małych ogórków
3/4 kg cukru
1 szkl. octu 10 '/,
główka czosnku
6 łyżek oleju
2 łyżeczki chilli
4 łyżki soli

Ogórki pokroić w kawałki około 2-3 cm, posypać 2 łyżkami soli, odstawić na około 4-6 godzin, aż puszczą sok.
Po tym czasie odlać sok, dodać chili, cukier, olej, ocet, resztę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Gorącą zalewią zalać w naczyniu pokrojone ogórki, pozostawić na kolejne 6-12 godzin, od czasu, do czasu mieszając.
Po tym czasie ogórki przełożyć do słoików, zalać zalewą i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz