wtorek, 21 lipca 2015

SAŁATKA Z CUKINI - LECZO.

Leczo to sałatka, którą można podawać jako dodatek do obiadu, do kanapek lub do sosów z kurczakiem, do ryżu. Z podsmażoną kiełbasą smakuje super na ciepło. Tak więc ma duże zastosowanie.

SKŁADNIKI:
3 kg pomidorów
1 1/2 kg cukini po obraniu
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej

1 szkl. octu 10 '/,
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
1 łyżeczka papryki ostrej

Pomidory zmielić w maszynce, zagotować z nich przecier.
Cukinię pokroić w kostkę, paprykę i cebulę w paski, trochę posilić, odstawić. Kiedy warzywa puszczą sok, odcisnąć lekko z nadmiaru solanki i dodać do przecieru z pomidorów, następnie przyprawy i chwilę podgotować (5-10 minut), czasami mieszając. Gorące przekładać do słoików i pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody, wyjąć i odwracać do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz