czwartek, 31 grudnia 2020

ORZESZKI.


Orzeszki są bardzo pracochłonne, ale warto poświęcić czas, bo są pyszne. Najlepiej w jeden dzień upiec skorupki, a w następny sklejać masą. Z przepisu wychodzi około 160 sztuk skorupek, czyli 80 orzeszków. Z myślą o dzieciach można nie dodawać do kremu alkoholu.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
70 dag mąki pszennej
30 dag mąki krupczatki
4 jajka
30 dag masła
10 dag smalcu
15 dag cukru pudru

WYKONANIE:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dodatkowo będzie potrzebny olej do smarowania foremki. Z tych oto składników zarobić ciasto, wstawić do lodówki na chwilę, żeby odpoczęło.
Przed każdym pieczeniem posmarować foremkę pędzelkiem, namoczonym w oleju, żeby ciasto nie przyklejało się.
Po wyjęciu ciasta odrywać po kawałeczku, formując kształt jajowaty i wylepić kolejno wszystkie otworki. Zamknąć foremkę i upiec na kuchence na złoty kolor, na małym ogniu. Czas pieczenia to około 10 minut. Potem otworzyć foremkę, delikatnie podwarzyć ostrym nożem i zdjąć wszystkie skorupki.
Czynność tą powtarzać, aż do upieczenia wszystkich orzeszków.

KREM ORZECHOWY:
250 dag zmielonych orzechów
250 ml mleka
1/2 szkl. cukru
30 dag miękkiego masła lub margaryny
kilka kropel olejku migdałowego
1/2 kieliszka spirytusu lub 1 kieliszek wódki
WYKONANIE:
Do garnka wlać mleko, dodać cukier, dobrze wymieszać, wsypać orzechy i doprowadzić do zawrzenia, często mieszając, żeby nie przypaliło się. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Masa zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.
Chłodne orzechy zmiksować z masłem, dodać olejek i alkohol.

WYKONANIE ORZESZKÓW:
Każdą skorupkę napełnić kremem, sklejać ze sobą po dwie, tak do zrobienia wszystkich orzeszków. Potem wynieść w chłodne miejsce, żeby masa zastygła.

niedziela, 6 grudnia 2020

SAŁATKA Z KALAFIOREM.

Ta sałatka jest dobra na każdą porę roku, na różne okazje i jako dodatek do mięs z grilla. Polecam.

SKŁADNIKI:
1 średni kalafior
2 cebule
1/2 słoika papryki w zalewie octowej
1 puszka kukurydzy
2 pomidory
1 średni ogórek zielony
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 mały słoik majonezu
1 mały kubek (100 g) jogurtu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kalafior, podzielić na różyczki, ugotować w posolonej wodzie na półmiękko, odcedzić na sitku, pozostawić do wystygnięcia.
Jajka ugotować na twardo, obrane ze skorupek ostudzić i pokroić w dużą kostkę.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni na oleju, następnie pozostawić do wystygnięcia.
Kukurydzę odcedzić z zalewy, paprykę również i pokroić ją w paseczki.
Ogórka obrać ze skórki, po czym pokroić go wraz z pomidorami w grubszą kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i na koniec dodać majonez, jogurt, sól, pieprz. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.
Przyprawić sałatkę według własnego uznania.

poniedziałek, 5 października 2020

SAŁATKA WARZYWNA Z KAPUSTĄ.


SKŁADNIKI:
4 kg kapusty białej (2 średnie główki)
2 duże papryki czerwone
4 duże marchewki
60 dag cebuli (5 dużych cebul)
pęczek natki pietruszki

ZALEWA:
3 l wody
20 łyżek cukru
1 szkl. octu 10 '/,
4 łyżki soli
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
6 liści laurowych
1 łyżka oleju

WYKONANIE:
Składniki zalewy zagotować.
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki, pietruszkę drobno posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa wymieszać razem i zalać wrzącą zalewą, następnie odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików, wierzch zalać zalewą i pasteryzować około 10 minut od zawrzenia wody. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

SURÓWKA WARZYWNA KISZONA W SŁOIKACH.

SKŁADNIKI:
4 kg kapusty (2 średnie)
4 cebule
4 marchewki
1 duża czerwona papryka
3 łyżki soli
3 liście laurowe
1 łyżka kminku
4 ziarenka ziela angielskiego
2 płaskie łyżeczki pieprzu zmielonego

WYKONANIE:
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w piórka, kapustę poszatkować, a paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać, dodać pieprz, sól, kminek, połamane liście laurowe, drobniutko skruszone ziele angielskie. Wszystko bardzo dobrze wymieszać, odczekać chwilkę, żeby warzywa puściły sok. Następnie wyciskać kapustę, przełożyć do słoików, ugniatać, żeby nie było powietrza w środku, najlepiej ubijać drewnianą pałką kuchenną i mocno ugniatać ręką, wyciskając sok, który odlewać ze słoika. Następnie dokładnie wytrzeć brzegi i zakręcić wieczka. Surówkę postawić w temperaturze pokojowej na tydzień, potem można wynieść w chłodne miejsce. Po tygodniu kapusta jest już gotowa do jedzenia.

sobota, 12 września 2020

CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI.

Ciasto jest puszyste, słodziutkie, więc jak najbardziej pasują kwaskowate śliwki. Wykonanie tego placka jest bardzo proste i szybko je się robi.
Przepis jest na blaszkę o wymiarach: 22 cm x 37 cm. Miara szklanki 250 ml.

SKŁADNIKI:
1 kg dużych śliwek węgierek (około 11 szt.)
3 duże jajka
1/2 szkl. cukru
1 olejek pomarańczowy
200 g jogurtu naturalnego
2 1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju

WYKONANIE:
Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki. Jajka ubić z cukrem, wlać jogurt, ubijając nadal na małych obrotach dosypywać po trochu mąkę, na przemian z olejem. Na koniec dodać olejek, sodę i proszek, wymieszać, a na wierzchu poukładać obtoczone w mące śliwki (wtedy owoce nie opadają na dno i nie puszczają za dużo soku).
Piec około 40 - 50 minut w temp. 180' C.

wtorek, 8 września 2020

BARSZCZ CZERWONY OGÓRKOWY.

SKŁADNIKI NA 3 L GARNEK:
2 skrzydełka z kurczaka
1 1/2 l wody
4 duże buraki ćwikłowe
1 szkl. wody z ogórków kiszonych
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany
kilka gałązek koperku
1 łyżka jarzynki w proszku
przyprawy według uznania:
sól
pieprz
zioła prowansalskie
kminek
ziele angielskie
liście laurowe

WYKONANIE:
Do garnka wlać wodę i ugotować z niej wywar ze skrzydełek, z dodatkiem jarzynki, majeranku, ziół prowansalskich, ziela angielskiego, liści laurowych.
Następnie wyjąć skrzydełka i dodać pokrojone w plasterki buraki, po czym gotować je do uzyskania intensywnego koloru bulionu, wtedy wlać zakwas z ogórków kiszonych i doprowadzić do zawrzenia. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle na złoty kolor, potem wrzucić do wywaru. Na koniec wlać rozrobioną mąkę ze śmietaną, z niewielką ilością wody i zagotować. Całą ilość barszczu w garnku dopełnić wodą, doprowadzić do ponownego zawrzenia, doprawić według uznania. Zupę posypać pokrojonym koperkiem.
Buraków nie wyjmować z barszczu, ponieważ podtrzymują kolor.
Barszcz zabielany najlepiej smakuje z ziemniakami.

piątek, 7 sierpnia 2020

MAKARON Z SOSEM SEROWO - PIECZARKOWYM.


SKŁADNIKI:
1 opak. makaronu świderki (400 g)
1 łyżka oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią

SOS:
1/2 l wody + 3/4 szklanki
6 średnich pieczarek
1 łyżka masła
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3 listki świeżej bazylii
2 serki topione z ziołami "Hochland" po 100 g
zioła prowansalskie
sól
pieprz

WYKONANIE:
Makaron ugotować do miękkości, przelać go na durszlaku zimną wodą i odcedzić. Potem wymieszać z olejem kujawskim.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać pieczarki, pokrojone w paseczki, potem czosnek, drobno posiekany i smażyć jeszcze chwilkę.
Przełożyć to do małego garnka, podlać 1/2 l wody, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie ( na czubek łyżeczki) i gotować około 10 minut.
Do kubka wlać 3/4 szkl. bardzo ciepłej wody i rozpuścić w niej serki topione, rozrobić je motewką na jednolitą konsystencję i wlać do wywaru z pieczarek. Doprowadzić do zawrzenia i na koniec dodać drobno pokrojoną bazylię.
Sos zgęstnieje jak trochę przestygnie, wtedy polać go po makaronie.

wtorek, 28 lipca 2020

KROKIETY Z MIĘSEM MIELONYM.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
bazylia
sól
pieprz
1 łyżka oleju

WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni na oleju, do tego dodać mięso, wszystkie przyprawy według uznania i usmażyć. Na koniec dodać drobno posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy i chwilę podsmażyć, zwiększyć ogień, żeby odparował nadmiar płynu.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
1/2 l mleka
1 jajko
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka oleju
szczypta soli

WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą konsystencję. W zależności od rodzaju mąki, trzeba dodawać ją stopniowo. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.

WYKONANIE KROKIETÓW:
Dodatkowo potrzebne będzie:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Na każdego naleśnika nakładać farsz, zwinąć w krokieta, następnie obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a potem usmażyć na oleju, na rumiano z obu stron.
Podawać z dowolnymi sosami lub barszczem czerwonym.

poniedziałek, 20 lipca 2020

MURZYNEK Z WKŁADKĄ KOKOSOWĄ.

SKŁADNIKI NA MURZYNKA:
300 g mąki pszennej
300 g cukru pudru
4 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
250 g margaryny
olejek rumowy

WYKONANIE:
Margarynę roztopić w garnku, na kuchence, dodać cukier i kakao, dobrze wymieszać, do połączenia się składników, nie gotować. Następnie zdjąć z palnika i ostudzić.
Żółtka odzielić od białek. Bałka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy kakaowej dodawać stopniowo, na przemian żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, mieszając mikserem. Na koniec dodać pianę z białek i kilka kropel olejku rumowego. Wszystko delikatnie wymieszać i upiec w 180' C, przez około 45 - 50 minut. Ostygnięty placek przekroić na dwa blaty.

CIASTO KOKOSOWE:
6 białek
30 dag wiórek kokosowych
1 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek migdałowy

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając wiórka kokosowe, wymieszać na małych obrotach miksera, następnie dodać proszek do pieczenia i kilka kropel olejku migdałowego.
Wstawić do piekarnika i upiec na rumiano w temp. 180' C, przez około 25 - 30 minut. Placek pozostawić do wystygnięcia.

MASA BUDYNIOWA:
2 budynie śmietankowe na 1/2 l
5 łyżek cukru
1/2 l mleka
250 g miękkiej margaryny

WYKONANIE:
W 3/4 szkl. mleka rozrobić budynie z cukrem. Resztę mleka zagotować i do wrzącego wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu. Ostygnięty zmiksować na jednolitą masę z margaryną.

POLEWA:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki miękkiej margaryny

WYKONANIE:
Do garnuszka metalowego wlać mleko, dodać margarynę, roztopić, wsypać cukier i kakao, po czym dobrze wymieszać do połączenia składników. Nie gotować. Zdjąć z palnika i trochę schłodzić. Polewa ma być letnia do polania ciasta.

WYKONANIE PLACKA:
Na dolny blat murzynka wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć ciastem kokosowym, na to rozprowadzić drugą część masy budyniowej, położyć drugi placek kakaowy i polać wierzch polewą. Dla dekoracji polewę posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu.

niedziela, 19 lipca 2020

ROLADKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI, SZYNKĄ I SEREM ŻÓŁTYM.

SKŁADNIKI:
2 podwójne filety z kurczaka
10 dag pieczarek
1 cebula
8 plasterków szynki
50 g sera żółtego
musztarda łagodna
1 łyżka oleju
oregano
bazylia
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz

WYKONANIE:
Filety z kurczaka podzielić na połówki (ma być 8 kawałków), rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka, odstawić.
Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na patelni na oleju, dodać przyprawy według uznania, pod koniec podwyższyć ogień, żeby odparował nadmiar płynu. Zdjąć z palnika, przestudzić trochę i wymieszać ze ztartym serem żółtym, na dużych oczkach tarki.
Każdy kawałek fileta posmarować musztardą, na to położyć plasterek szynki, następnie nałożyć trochę farszu z pieczarek i zwinąć ciasno w rulonik, spinając końcówki wykałaczkami.
Potem poukładać blisko siebie w brytfance, wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym. Piec około 50 minut pod przykryciem, potem odlać nadmiar płynów i piec jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Roladki podawać z różnymi dodatkami (ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi) oraz z surówką warzywną.

wtorek, 30 czerwca 2020

SURÓWKA Z KAPUSTY, Z KOPERKIEM I ZIELONĄ CEBULKĄ.

SKŁADNIKI:
1/2 główki małej kapusty
1 duże, słodkie jabłko
2 cebule z zielonym szczypiorem
1/2 pęczka koperku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka musztardy "stołowej"
kilka listków bazylii
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kapustę poszatkować, troszkę posolić, popieprzyć. Do tego zetrzeć jabłko na dużych oczkach tarki, drobno pokrojony czosnek, bazylię i koperek. Białą część cebuli pokroić w kostkę, a zielony szczypior pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać z musztardą oraz olejem i schłodzić w lodówce.

wtorek, 23 czerwca 2020

KIESZONKI DROBIOWE Z SEREM ŻÓŁTYM.

SKŁADNIKI:
5 szt. małych filetów z kurczaka
5 plasterków sera żółtego
przyprawa gyros lub do kurczaka
1 duże jajko
olej do smażenia
bułka tarta do panierki

WYKONANIE:
W każdym filecie wyciąć ostrym nożem głęboki otwór (kieszonkę), wsypać trochę przyprawy gyros, włożyć do środka ser żółty, zwinięty w rulon. Całość obsypać po wierzchu przyprawą, panierować w jajku i bułce, po czym usmażyć na patelni na rumiano, na małym ogniu i pod przykryciem.
Podawać z ziemniakami i surówką warzywną.

poniedziałek, 22 czerwca 2020

SAŁATKA Z MAKARONEM I ANANASEM.

SKŁADNIKI:
1/2 opak. (250 g) makaronu "Farballe" (kokardki)
3 jajka
biała część pora lub 1 cebula czerwona
30 dag sera żółtego
30 dag szynki
2 słoiki selera w zalewie
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 mały jogurt (200 g)
1 średni słoik majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Makaron ugotować, przelać zimną wodą i pozostawić na durszlaku do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo.
Kukurydzę i ananasa odcedzić z zalewy, a selera odcisnąć. Ananasa pokroić na małe kawałki.
Pora lub cebulę pokroić w paseczki i troszkę posolić, a szynkę, jajka oraz ser żółty pokroić w małą kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać jogurt i majonez, przyprawić według uznania solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

niedziela, 21 czerwca 2020

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI.

Ciasto jest mięciutkie, słodkie i do tego kwaskowate owoce, pycha. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam również inne owoce sezonowe do tego placka.

Przepis na blaszkę o wymiarach: 22 cm x 37 cm. Miara szklanki 250 ml.

SKŁADNIKI:
1/2 kg rabarbaru
3 duże jajka
1/2 szkl. cukru
1 olejek pomarańczowy
200 g jogurtu naturalnego
2 1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju

WYKONANIE:
Jajka ubić z cukrem, wlać jogurt, ubijając nadal na małych obrotach dosypywać po trochu mąkę, na przemian z olejem. Na koniec dodać olejek, sodę i proszek, wymieszać, a na wierzchu poukładać obtoczone w mące truskawki (wtedy owoce nie opadają na dno i nie puszczają za dużo soku).
Piec około 40 - 50 minut w temp. 180' C.