czwartek, 29 listopada 2018

SAŁATKA Z BROKUŁEM I CIECIEŻYCĄ.

Tą sałatkę wymyśliłam na szybko. Miałam brokuła, ciecieżycę i fileta z kurczaka. Połączyłam składniki i wyszła pyszna sałatka.

SKŁADNIKI:
1 brokuł
2 filety z kurczaka
2 czerwone cebule
1 słoik ciecieżycy w zalewie (540 g)
4 małe ogórki kiszone
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
przyprawa gyros
sól, pieprz

WYKONANIE:
Brokuła podzielić na mniejsze części, ugotować na półmiękko, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Filety pokroić w kostkę, usmażyć z przyprawą gyros na oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojony na dronbo czosnek, również pozostawić do ostygnięcia.
Cebulę pokroić w paseczki, ogórki w plasterki, ciecieżycę odcedzić z zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać razem z jogurtem i majonezem. Przyprawić według uznania.

UWAGA:
Brokuła świeżego można zastąpić mrożonym (1 opakowanie), a ciecieżycę można samemu ugotować, ale trzeba godzinę wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie.

niedziela, 18 listopada 2018

KARKÓWKA DUSZONA W MUSZTARDZIE I MIODZIE.

SKŁADNIKI:
1,5 kg karkówki
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki miodu naturalnego
1 płaska łyżka jarzynki w proszku
2 średnie cebule
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki łagodnej
pieprz według uznania
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE:
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na plastry (wychodzi 7 plastrów). Następnie usmażyć z obu stron na patelni, na dużym ogniu, po czym przełożyć do garnka z szerokim dnem i podlać wodą, żeby trochę było przykryte mięso. Na patelni z mięsa zblanszować pokrojoną w półplasterki cebulę i dołożyć ją do garnka. Potem dodać wszystkie przyprawy, miód, musztardę i dusić tak pod przykryciem do miękkości mięsa. Karkówkę wyjąć z garnka, odlać trochę płynu do kubka, dolać troszkę zimnej wody, wymieszać z mąką i wlać do wywaru, doprowadzając do zawrzenia. Potem ponownie włożyć mięso do gotowego sosu.
Karkówkę można podawać z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi, albo po prostu z ziemniakami i surówką warzywną.

piątek, 2 listopada 2018

ZUPA - KREM Z DYNI, Z SUSZONYMI POMIDORAMI.

Zupa - krem z dyni jest pyszna i sycąca.
Smak dyni nadają przyprawy.

SKŁADNIKI:
1 średnia dynia
2 cebule
5 pomidorów suszonych w oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka jarzynki w proszku
1 łyżka syropu z imbiru
1 łyżka soku z cytryny
papryka ostra w proszku
papryka słodka w proszku
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
pieprz
chleb tostowy na grzanki
prażony słonecznik

Przyprawy dodawać stopniowo według uznania.

WYKONANIE:
Dynię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć do garnka, podlać troszkę wodą i zagotować pod przykryciem. Potem dodać jarzynkę w proszku, przyrawy i dusić tak do miękkości dyni.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oleju z suszonych pomidorów i wrzucić do zupy. Na koniec do wywaru dodać suszone pomidory, syrop imbirowy, sok z cytryny, zagotować i zmiksować blenderem na gładki krem.
Chleb tostowy pokroić w kostkę i na małym ogniu wysuszyć na chrupko.

Zupę - krem nalewać do talerzy, posypać prażonym słonecznikiem i podawać z grzankami.