piątek, 14 października 2022

PODGRZYBKI W ZALEWIE OCTOWEJ.

Podgrzybki marynowane to doskonały dodatek do obiadu, jak też na przekąskę, do kanapek. Jest trochę przy tym pracy, ale warto poświęcić swój czas. Grzyby mogą być różnego rodzaju: borowiki, kurki, opieńki, nawet pieczarki. Najlepsze są grzyby młode, nie przerośnięte.

SKŁADNIKI:
3 kg grzybów, podgrzybków
2 łyżki soli
2 marchewki
4 cebule

ZALEWA:
2 l wody
2 łyżki soli
10 łyżek cukru
250 ml octu 10 '/,
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka ziaren pieprzu
2 łyżki gorczycy
5 sztuk liści laurowych

WYKONANIE:
Grzyby obrać z liści i innych śmieci, odciąć nóżki, po czym zagotować w wodzie około 2 minuty od zawrzenia wody. Następnie zebrać je łyżką cedzakową i umieścić na durszlaku. Wodę wylać i ponownie grzyby umieścić w garnku, wlać wodę, dodać sól, po czym znowu zagotować około trzy minuty i odcedzić na durszlaku.
W tym czasie pokroić cebulę w piórka, umieścić w misce, zalać ją wrzątkiem, trochę przemieszać i odcedzić. Marchewkę pokroić w plasterki.
Składniki zalewy zagotować z przyprawami.
Na dnie każdego słoika umieścić trochę cebuli, po dwa plasterki marchewki i wsypać troszkę gorczycy. Na to poukładać grzyby do 3/4 słoika, ponownie dać cebulę oraz marchewkę i z zalewy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, gorczycę. Całość zalać zalewą, widelcem podważyć delikatnie grzyby, żeby wszędzie doszła zalewa, potem dolać ją, żeby wszystko było nią przykryte. Gotowe słoiki zakręcić, spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody i odwrócić do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia.

czwartek, 13 października 2022

CIASTKA SEROWE Z MARMOLADĄ.

Ciastka serowe są mięciutkie, słodziutkie i delikatne. Wykonanie ich jest bardzo proste i nie wymagają specjalnych umiejętności. Z przepisu wychodzi ciastek dwie czarne blaszki od piekarnika.

SKŁADNIKI:
500 g mąki
500 g masła lub margaryny
500 g sera białego
1 opak. cukru waniliowego
500 g marmolady wieloowocowej

WYKONANIE:
Ser zmielić w maszynce. Składniki połączyć i wyrobić ciasto, podzielić na cztery części. Następnie każdy kawałek rozwałkować w kształcie prostokąta, na około 3 mm, posmarować marmoladą i zrolować razem dwa przeciwległe brzegi, przeciąć wzdłuż, następnie pociąc na kawałki około cztery centymetrowe. W czasie wałkowania ciasta trzeba często podsypywać stolnicę mąką, bo ciasto będzie przyklejać się, ponieważ jest lepkie. Poukładać na natłuszczonej blaszce i piec w temp. 180' C około 20 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia.