poniedziałek, 7 maja 2018

SAŁATKA Z TORTELLINI I SEREM WĘDZONYM.

SKŁADNIKI:
1 op. pierożków TORTELLINI (200 g)
400 g sera żółtego wędzonego
2 słoiki selera w zalewie po 340 g
biała część pora
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 mały słoik pieczarek w zalewie octowej
1 majonez

WYKONANIE:
Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu, schłodzić.
Pora pokroić w cienkie paseczki i trochę posolić. Ser żółty pokroić w grubszą kostkę, a selera odcisnąć trochę z zalewy.
Pieczarki pokroić w paseczki. Kukurydzę i fasolę również odcedzić z zalewy, a fasolę przelać zimną, przegotowaną wodą.
Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez. Schłodzić sałatkę w lodówce.

SAŁATKA Z BROKUŁEM I SEREM FETA.

Sałatka jest bardzo prosta i pyszna. Jest również świetnym dodatkiem do mięs z grilla.

SKŁADNIKI:
1 op. sera feta (270 g)
1 brokuł świeży
1 op. Mix sałat z roszponką (125 g)
1 ogórek zielony
1 op. pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
1 cebula czerwona
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
garść prażonego słonecznika
3 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
1 mały jogurt naturalny (200 g)

WYKONANIE:
Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Pozostawić do wystygnięcia.
Ser, pomidora, cebulę i ogórka pokroić w kostkę. Jak są pomidory koktajlowe to przekroić na połówki. Szczypiorek i koperek drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać i dodać sos czosnkowy. Chwilę schłodzić w lodówce.

SOS CZOSNKOWY:
Jogurt wymieszać z majonezem i dodać drobno posiekany czosnek.