niedziela, 20 czerwca 2021

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM NA KRAKERSACH.

 
Sałatka jest nietypowa, bo na krakersach, ale jest odpowiednia na każdą okazję. Przepis jest na duży półmisek, ale można ją zrobić pomniejszając porcje składników. Jeżeli ktoś woli pikantniej to można do każdej masy dodawać pieprz.

SKŁADNIKI:
60 szt. krakersów słonych
5 jajek
2 puszki tuńczyka w zalewie
pęczek szczypiorku
150 g sera żółtego
2 średnie ogórki w zalewie octowej lub kiszone (jak ktoś lubi)
1 słoik majonezu

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek i zetrzeć na małych oczkach do dwóch osobnych misek.
Ogórki pokroić w drobną kostkę, tuńczyka odcedzić z zalewy i rozgnieść widelcem. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach, a szczypiorek drobno pokroić.
Na półmisku poukładać krakersy 4 szt. w pięciu rzędach, na nie wyłożyć 1 warstwę.

WARSTWA 1:
Ser żółty wymieszać z ogórkami i 4 łyżkami majonezu, po czym rozprowadzić na krakersach. Wierzch przykryć kolejną porcją ciastek.

WARSTWA 2:
Tuńczyka wymieszać z czterema łyżkami majonezu i wyłożyć na krakersy, potem poukładać kolejną warstwę ciastek.

WARSTWA 3:
Białka wymieszać z czterema łyżkami majonezu, rozprowadzić na krakersach, posypać to gęsto żółtkami, a na wierzchu szczypiorkiem. Potem wstawić na kilka godzin do lodówki, można na noc. Przed podaniem pokroić w prostokąty jak ciasto.