niedziela, 12 września 2021

MAKARON Z SOSEM CYTRYNOWYM.

SKŁADNIKI:
200 ml śmietany 18 '/,
1 cytryna
1/2 opak. makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
50 g sera parmezanu
2 łyżki oliwy
1 łyżka soli

WYKONANIE:
Makaron ugotować w posolonej wodzie według przepisu na opak. Z ugtowanej wody odmierzyć trzy łyżki i odstawić.
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać otartą skórkę z cytryny, po chwili wlać śmietanę i sok wyciśnięty z połowy cytryny, dobrze wymieszać, dodać wodę z makaronu i posiekaną drobno natkę pietruszki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Do gotowego sosu wrzucić makaron, wymieszać razem. Nakładać na talerz i wierzch posypać ztartym parmezanem.