poniedziałek, 18 lipca 2016

KURCZAK W CIEŚCIE.

SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z kurczaka
1 op. przyprawy do kurczaka

CIASTO:
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kefiru
2 - 3 łyżki uprażonej cebulki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól do smaku

mąka do obtaczania
olej do głębokiego smażenia

WYKONANIE:
Umyty filet osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w paski, następnie posypać każdy przyprawą do kurczaka.

CIASTO:
Jajko zmiksować z kefirem i mąką. Dodać sól i prażoną cebulkę i sodę.
Paseczki kurczaka dokładnie obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i ciepłe podawać z surówką.


KECZUP Z CUKINI.

SKŁADNIKI:
- 1,5 kg cukini po obraniu
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 2 koncentraty pomidorowe po 200 g  (PUDLISZKI, ŁOWICZ lub JAMAR są najlepsze do tego)
- 3/4 szkl. octu 10%

WYKONANIE:
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić drobno, nasolić troszkę i zostawić na kilka godzin.
Po paru godzinach dodać 0,5 kg cukru i gotować 20 min, mieszając, żeby się nie przypaliło. Po 20 minutach dodać słodką, ostrą paprykę, sól, koncentraty, bazylię i ocet. Całość gotować do miękkości warzyw, przynajmniej 10 min. Po tym czasie
wszytsko zblenderować na jednolitą masę. Gorące nalewać do słoików, pasteryzować 5 minut, od zawrzenia wody, postawić do góry dnem do ostygnięcia.

Ostrej papryki można dać mniej, jak ktoś woli łagodniejszy smak. Z przepisu wychodzi około 10 szt. słoików takich jak na dżemy.


niedziela, 17 lipca 2016

SAŁATKA WARSTWOWA Z KURCZAKIEM I MAJONEZEM.

SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka, podwójna
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 cebula
- keczup
- majonez
- przyprawa do gyrosa
- pęczek szczypiorku

WYKONANIE:
Kurczka pokroić w kostkę usmażyć z przyprawą gyros, ostudzić. Kapustę pekińską i cebulę pokroić w kostkę. Szczypiorek również drobno pokroić.
Składniki podzielić na dwie części.

W salaterce na spód poukładać warstwami:
- usmażonego kurczaka
- fasolkę
- kukurydzę
- cebulkę
- polać keczupem
- kapustę pekińską
- polać majonezem
- posypać połową szczypiorku

I  ponownie warstwowo poukładać drugą część składników, na wierzchu ma być kapusta pekińska, polana majonezem. Wierzch udekorować pozostałym szczypiorkiem. Przed podaniem chwilę schłodzić w lodówce.

sobota, 16 lipca 2016

SERNIK Z JAGODAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ.

Ciasto jest lekkie i nie za słodkie. Polecam.

Przepis na blaszkę: 22,5 / 37 cm.

SKŁADNIKI:

Upiec CIEMNY BISZKOPT z 4 jajek.
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, potem mąkę, proszek do pieczenia, na koniec kakao. Wszystko dobrze wymieszać i piec około 20 - 30 minut w 180' C. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i ostudzić.

CIASTO POD SERNIK:
12 dag margaryny
20 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. cukru
kakao

Margarynę roztopić. Wszystkie składniki, oprócz kakao dodać do miski i razem połączyć, wyrabiając ręką.
Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować margaryną. Gotowe ciasto rozprowadzić palcami, wklepując. Jakby za bardzo kleiło się do palców, to można obsypywać sobie je mąką.
Wierzch ciasta posypać lekko ciemnym kakao.

SER:
1 kg sera z wiaderka
1 szkl. jagód
6 jajek
1/2 szkl. cukru
otarta skórka z 1 cytryny
13 dag margaryny
1 op. kisielu cytrynowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku cytrynowego

Margarynę roztopić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i łyżki cukru.
Do dużej miski dodać wszystkie składniki (oprócz białek i jagód). Wszystko wymieszać mikserem, na koniec dodać ubite białka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Ser wyłożyć na ciasto, poukładać na wierzchu jagody i upiec na rumiano, około 60 minut w 180' C. Sernik ostudzić.

MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe na 1/2 l
3/4 l mleka (0,75 ml)
3 łyżki cukru
250 g margaryny
1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia.
Z mleka odlać 250 ml mleka, rozrobić w nim budynie z cukrem. Resztę mleka zagotować i ugotować w nim budynie, odstawić do wystygnięcia.
Ostygnięte budynie zmiksować na jednolitą masę, dodać tężejącą galaretkę i ponownie wymieszać dokładnie.
Na wystygnięty sernik wyłożyć masę, (1/3 część zostawić. Masę rozprowadzić nożem, przykryć biszkoptem i posmarować resztą masy. Wierzch udekorować startą czekoladą lub płatkami czekoladowymi.
Placek schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI.

Przepis na blaszkę 21 / 36,5 cm.

SKŁADNIKI:
500 g makaronu pełnoziarnistego rurki (penne)
25 dag sera żółtego cheddar
15 dag pieczarek
1 duża cebula
ulubione zioła (oregano,bazylia, tymianek)
2 op. "zapiekanka makaronowa z sosem serowym" np. Winiary
kilka listków świeżej bazylii
200 g śmietany 18 '/,
100 ml wody
sól, pieprz do smaku
olej

WYKONANIE:
Makaron ugotować z dodatkiem 1 łyżki soli i 1 łyżki oleju. Odcedzić na sitku.
Pieczarki i cebulę pokroić w paseczki, podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać zioła,  posolić, popieprzyć według uznania.
Ser żółty zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
Śmietanę roztrzepać z wodą, dodać przyprawę "zapiekanka makaronowa..." i rozrobić na jednolitą konsystencję.

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, posmarować troszeczkę olejem, następnie poukładać makaron na całej powierzchni, blisko jeden koło drugiego.
Na to wyłożyć cebulę z pieczarkami, posypać serem żółtym, następnie polać po całości zawiesiną śmietanową i posypać drobno posiekaną świeżą bazylią.
Wstawić do piekarnika, nagrzanego na 180' C i piec około 20 minut, aż ser się zapiecze na rumiano.
Podawać na ciepło. Można z ketchupem.

wtorek, 12 lipca 2016

OGÓRKI Z PRZYPRAWĄ DO KURCZAKA.

SKŁADNIKI:
ogórki - średnie
czosnek
słoiki 0,7 l z szerokim zakrętką

ZALEWA:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10 '/,
1,5 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie przyprawy do kurczaka
gorczyca (1 łyżeczka na słoik)
1/2 łyżeczki chilli (jeśli ktoś lubi pikantne)

WYKONANIE:
Z każdego ogórka odciąć końcówki, pokroić w słupki, poukładać ciasno w słoikach, do każdego dodać gorczycę i po jednym małym ząbku czosnku (pokroić w plasterki). Ugotować zalewę, zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić słoiki, pasteryzować 3 minuty od zawrzenia wody, odwrócić do góry dnem.

Z tego przepisu wyszło mi pięć słoików.

poniedziałek, 11 lipca 2016

ŻEBERKA W MARYNACIE Z COLĄ DO PIECZENIA LUB NA GRILLA.

Pora roku i pogoda sprzyjają przyrządzaniu grilla. Warto postawić na soczyste żeberka w oryginalnym wydaniu bo w marynacie z coli. Ich wykonanie jest naprawdę banalne, a smakują wybornie.

SKŁADNIKI:
2 kg żeberek wieprzowych
sól, pieprz
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
8 ząbków czosnku
3 szklanki coli
3 łyżki miodu
5 łyżek oliwy

WYKONANIE:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.
Tak przygotowane żeberka przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Następnie zalać colą, dodać miód i oliwę. Znów zamknąć i zostawić w marynacie na kolejne kilka godzin.
Piec na ruszcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (można też upiec je w piekarniku). W trakcie pieczenia smarować marynatą.
Podawać z mieszanką sałat z sosem balsamicznym.

środa, 6 lipca 2016

SOS TZATZIKI.

Tzatziki, to najpopularniejszy sos w kuchni greckiej. U nas również podaje się go z mięsem, pizzą, w sałatkach itp.

SKŁADNIKI:
200 g gęstego jogurtu naturalnego
2 duże ząbki czosnku
1 ogórek zielony
odrobina soku z cytryny
sól, koperek (kilka gałązek)
pieprz

WYKONANIE:
Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odcisnąć z niego sok.
Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać i wraz z ogórkiem dodać do jogurtu. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany sos schłodzić w lodówce.

KECZUP Z PAPRYKI I POMIDORÓW.

SKŁADNIKI:
2 kg dojrzałych pomidorów
Jeżeli ma być ostry to:
2 papryczki chili
gdy łagodny to:
2 zwykłe czerwone papryki
5 cebul
4 ząbki czosnku
150 ml octu winnego
4 - 5 łyżek cukru
4 łyżki oleju
2 łyżki soli
1,5 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu

WYKONANIE:
Pomidory obrać ze skórki, cebulę obrać i pokroić w plastry, z papryk usunąć gniazda nasienne, czosnek obrać z łupinek. Tak przygotowane warzywa przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, około 2 godzin, ciągle mieszając. Gdy warzywa będą rozgotowane, a płyn odparowany, to  gorące pomidory przetrzeć na sicie. Do przetartych warzyw dodać przyprawy : sól, pieprz, majeranek, olej i cukier.
Smak i ostrość należy doprawić tak jak ktoś lubi, według uznania.
Zrobiony ketchup przełożyć do słoiczków i spasteryzować (około 15 minut od momentu zagotowania wody).