piątek, 17 lipca 2015

OGÓRKI Z MUSZTARDĄ.

SKŁADNIKI:

3 kg malutkich ogórków
koper
gorczyca
czosnek
korzeń chrzanu

ZALEWA:
3/4 szkl. cukru
1 l wody
1 łyżka soli
1/2 szkl. octu 10'/,
5 łyżek musztardy
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe-połamane na kawałki

Składniki zalewy, oprócz musztardy zagotować, przestudzić, odlać połowę, dodać musztardę, dobrze wymieszać i dodać do pozostałej zalewy i połączyć ze sobą.

Na dno słoika pokroić w plasterki czosnek, na wiórka chrzan, gałązkę kopru, kilka ziaren gorczycy, ułożyć ogórki,na wierzchu ponownie dać czosnek, chrzan, koper, gorczycę i zalać zalewą.
Zamknąć słoiki i pasteryzować 5 minut od zawrzenia wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz