niedziela, 12 lipca 2015

SZARLOTKA Z PIANĄ KISIELOWĄ.

SKŁADNIKI:
około 1 kg jabłek

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.

CIASTO:
60 dag mąki
1 jajko
4 żółtka
4 łyżki śmietany
25 dag margaryny zwykłej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru

Margarynę roztopić,dodać resztę składników, wyrobić ręką w misce ciasto, podzielić na dwie części.
Jedną część wyłożyć na blaszkę, a drugą podzielić na kilka małych gałeczek i ułożone na talerzu włożyć do zamrażarki.
Ciasto w blaszce podpiec na złoty kolor, w temp. 180'C.

PIANA KISIELOWA:
4 białka
1 łyżka cukru
1 kisiel bez cukru malinowy

Białka ubić z cukrem, dodać kisiel i dobrze wymieszać.

WYKONANIE:
Na podpieczony placek wyłożyć jabłka, na to rozprowadzić pianę kisielową i na wierzch zetrzeć kolejno gałeczki ciasta z zamrażarki. Piec w temp. 180'C przez około 45-50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz