niedziela, 30 października 2016

DŻEM Z WINOGRON.

SKŁADNIKI:
5 l owoców winogron
2 kg cukru
2 op. Żel - Fixu

WYKONANIE:
Owoce obrać z gałązek, umyć i odcedzić z wody na sicie. Przełożyć do garnka, zagotować i tak pogotować do momentu oddzielenia się skórki od miąższu. Następnie owoce przecedzić i przetrzeć przez sito, dodać do soku, wsypać cukier,  wymieszać z żel - fixem i doprawić do zawrzenia. Gorący przełożyć do słoików i spasteryzować 5 minut od zawrzenia wody. Słoików nie odwracać do góry dnem, bo ostygnięty dżem nie opadnie.

SOK Z WINOGRON.

SKŁADNIKI:
10 l ciemnych winogron
1 szkl. wody
4 kg cukru

WYKONANIE:
Owoce obrać z gałązek, umyć i odcedzić z wody. Przełożyć do garnka, podlać wodą i gotować do momentu, kiedy skórka będzie odchodzić od miąższu.
Wtedy odcedzić owoce od soku, dodać cukier i doprowadzić do zawrzenia. Wrzącej sok wlać do wymytych, suchych słoików i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Ilość cukru zależy od uznania smaku.

ŻEBERKA PIECZONE Z SOSEM PIECZARKOWYM.

Zrobienie tego dania jest bardzo proste, a smakuje wybornie.

SKŁADNIKI:
1 kg żeberek
przyprawa do mięs

SOS:
10 dag pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
natka pietruszki

WYKONANIE:
Mięso pokroić w paski, usmażyć z obu stron na patelni, na dużym ogniu, obsypać przyprawą z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec do miękkości mięsa ( około 1 godziny). Wytworzony podczas pieczenia płyn odlać i ugotować na nim sos.

SOS:
Cebulę i pieczarki pokroić w cienkie paseczki, usmażyć na maśle. Przełożyć do małego garnka, podlać trochę płynem z pieczenia mięsa, dodać przyprawy i gotować do miękkości pieczarek.
Mąkę rozrobić z resztą płynu mięsnego i wlać do garnka z sosem. Doprowadzić do zawrzenia, przyprawić do smaku i dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Ugotowanym sosem zalać mięso w naczyniu żaroodpornym.
Żeberka podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówką warzywną.

sobota, 22 października 2016

SAŁATKA Z BURAKÓW DO OBIADU.

SKŁADNIKI:

- 500 g ugotowanych buraków

- 1 jabłko

- majonez

- sól, pieprz

- 1 mała cebula

- 1 łyżeczka octu

WYKONANIE:
Buraki dobrze wymyć, ugotować w skórce. Obrane zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę.
Jabłko również zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wszystko razem wymieszać z majonezem, octem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem chwilę schłodzić w lodówce.

niedziela, 16 października 2016

ŻEBERKA W SOSIE BARBECUE.

SKŁADNIKI:
1kg żeberek wieprzowych - paski
przyprawa pikantna do mięs
2 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek powideł śliwkowych
1/2 szkl. wody
rozmaryn
majeranek
tymianek
2 łyżki oleju

Żeberka pokroić na paski, podsmażyć ze wszystkich stron na dużym płomieniu, przełożyć do głębokiej patelni, posypać przyprawą do mięs.
W naczyniu rozrobić sos:
woda, przyprawy, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe i polać po mięsie. Dusić tak pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i odwracając żeberka na wszystkie strony, aż mięso będzie miękkie.

SCHAB PIECZONY W MLEKU, WĘDLINA.

Polecam taki schabik nie tylko od święta. Warto zrobić domową wędlinę do kanapek, przynajmniej wiemy co jemy. Mięsko jest mięciutkie i soczyste, doskonałe na kanapkę, ale także na ciepło do obiadu. Przyprawy można dobrać według własnego smaku i upodobań, wybór dowolny.

Przepis pochodzi z internetu.

SKŁADNIKI:
1,6 kg schabu
olej z czosnkiem
czosnek - granulki lub świeży
sól
majeranek
pieprz syczuański
oregano
majeranek
rozmaryn
chilli
pieprz mielony
cebula granulowana
1 l mleka

WYKONANIE:
Schab najpierw umyć i osuszyć, ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym, następnie polać go olejem z czosnkiem i natrzeć dość obficie przyprawami, ilość przypraw według własnych upodobań.
Potem mięso w marynacie zostawić na 2 godziny. Po tym czasie schab zalać mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika, piec 1 godzinę i 40 minut w 200' C, grzałki góra dół.
W trakcie pieczenia polać parę razy wystające mięso sosem z pieczenia. Mięso ostudzić w zalewie mlecznej, następnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc. Rano już można kroić i jeść. Przechowywać w lodówce.

sobota, 15 października 2016

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I MASŁEM.

SKŁADNIKI:
1 puszka tuńczyka sałatkowego
5 jajek
1 średnia cebula
5 dag masła
15 dag żółtego sera
majonez
szczypiorek
sól, pieprz

WYKONANIE:
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce od małych oczkach. Cebule pokroić w kostkę. Masło zamrozić. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Przygotowane składniki układać warstwami w następującej kolejności:
- białka
- połowa żółtego sera
- 2 - 3 łyżki majonezu
- cebula
- tuńczyk
- masło (zamrożone należy zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio na tuńczyka)
- resztę żółtego sera
- 2 - 3 łyżki majonezu
- żółtka
- drobno pokrojony szczypiorek
Każdą warstwę majonezu posolić i popieprzyć. Schłodzić w lodówce. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.

środa, 12 października 2016

RACUCHY Z DYNIĄ.

SKŁADNIKI:
1 szkl. dyni, ztartej na tarce o małych oczkach
3 łyżki kefiru
1 jajko
1 szkl. mąki
sól, cukier
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej
cukier puder

WYKONANIE:
Dynię wymieszać z jajkiem, kefirem, szczyptą soli, cukru i proszkiem do pieczenia oraz mąkę. Wyrobić na gładkie ciasto.
Dużą łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Placki można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem.

środa, 5 października 2016

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KALAFIOREM.

SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z kurczaka (ok. 40 dag)
1 op. przyprawy do kurczaka
3 łyżki oleju
½ kalafiora
5 jajek
½ dużej czerwonej papryki
4 średnie ogórki kiszone
szczypiorek
5 łyżek majonezu

WYKONANIE:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą do kurczaka. Włożyć do lodówki na około 4 godziny. Następnie zrumienić na oleju.
Surowego kalafiora opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Czerwoną paprykę i ogórki kiszone również pokroić w kostkę.
Szczypiorek drobno posiekać.
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać majonez i razem wymieszać.

niedziela, 2 października 2016

SURÓWKA Z KAPUSTY, Z PAPRYKĄ.

SKŁADNIKI:
1/2 główki małej kapusty białej
1 papryka
1 jabłko
1/2 cebuli
1 mały por (biała część)
1 marchewka
2 łyżki oliwy lub 3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować, troszkę posolić, odstawić na chwilę. Następnie dodać do niej: drobno pokrojoną cebulę, pora i paprykę pokrojone w paseczki, marchewkę i jabłko ztarte na dużych oczkach tarki. Wszystko wymieszać z musztardą i oliwą lub zamiast oliwy można dodać majonez. Zależy od upodobań smakowych. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

KAPUŚNIAKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

SKŁADNIKI:
2 op. ciasta francuskiego
500 g kapusty kiszonej
500 g kapusty białej, świeżej
1 duża cebula
10 dag pieczarek
1 laska kiełbasy zwyczajnej
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia

WYKONANIE:
Kapustę surową pokroić w cienkie kawałki i ugotować, następnie ostudzić i odcisnąć z wody. Kapustę kiszoną także ugotować i przestudzoną również odcisnąć z wody.
Cebulę, pieczarki i kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć razem na oleju, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko razem, czyli: kapusty, pieczarki, cebulę i kiełbasę zmielić w maszynce na dużych otworach. Wszystko dobrze wymieszać.
Na stole rozłożyć płat ciasta francuskiego, przekroić go wzdłuż na dwa szerokie paski, nałożyć farsz wzdłuż każdego kawałka i zwinąć w rulony. Każdy rulon pokroić na kawałki i na wierzchu ponacinać każdego. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180'C, około 20 minut, na rumiano.
Można jeść je z barszczem czerwonym lub same.

SCHAB W SOSIE MEKSYKAŃSKIM Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ.

SKŁADNIKI:
1,5 kg schabu
20 dag pieczarek
2 cebule
1 duża papryka czerwona
"marynata staropolska do mięs"
1 słoik sosu meksykańskiego 500 g (Łowicz)
sól, pieprz
olej do smażenia

WYKONANIE:
Schab pokroić w plastry około 1 cm, podsmażyć na patelni z obu stron na większym ogniu, żeby zamknąć pory mięsa. Następnie wyłożyć je na talerz, obsypać z obu stron marynatą do mięs i odstawić.
Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w paseczki. Najpierw na odrobinie oleju podsmażyć cebulę, po chwili dodać pieczarki, potem paprykę, przyprawić solą oraz pieprzem i odstawić do wystygnięcia.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: najpierw plastry schabu, blisko siebie, posmarować je sosem meksykańskim, na to wyłożyć cebulę z pieczarkami i papryką, znowu poukładać schab i tak powinno być trzy warstwy mięsa. Na wierzchu ma być warstwa z sosem i usmażonymi pieczarkami z warzywami.
Mięso przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można na noc.
Potem włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180'C przez około 60 minut, do miękkości mięsa.
Podawać z ziemniakami i surówką warzywną.
Zamiast schabu może być karkówka.