poniedziałek, 24 czerwca 2019

BOTWINKA.

SKŁADNIKI NA 3 LITROWY GARNEK:
2 skrzydełka z kurczaka
1/2 laski kiełbasy zwyczajnej
1 cebula
2 ząbki czosnku
koperek
1 pietruszka
1 marchewka
6 młodych buraków z natką
5 średnich ziemniaków
natka pietruszki
1 łyżka masła
1 łyżeczka octu
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
1 kostka rosołowa
1 łyżka jarzynki w proszku
majeranek
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
WYKONANIE:
Do garnka wlać do połowy wodę, wstawić do gotowania ze skrzydełkami. Do wrzątku dodać kostkę rosołową, jarzynkę w proszku, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i pokrojone w kostkę: buraki, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, chwilę pogotować. Łodygi z liśmi buraków umyć i pokroić w paski, dodać do wywaru.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z pokrojoną również w małą kostkę kiełbasą, a pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy warzywa będą miękkie to wrzucić do wywaru, wlać ocet. Natkę pietruszki i koperku drobno pokroić, dodać do zupy.
Śmietanę wymieszać z mąką z dodatkiem wody, po czym wlać do zupy i doprowadzić do zawrzenia.
Po zagotowaniu botwinka będzie trochę jasna, wtedy należy pozostawić ją na chwilę pod przykryciem i ponownie nabierze ciemno - czerwonego koloru.
Zupa jest najlepsza na drugi dzień.