poniedziałek, 27 lipca 2015

TARTA Z CUKINIĄ I SOSEM CZOSNKOWYM.


NADZIENIE:
2 średnie cukinie
5 dag sera żółtego
sól do smaku
olej do smażenia

WYKONANIE:
Cukinię pokroić na plastry (około 5 mm), podsmażyć z obu stron na dużym ogniu.

SOS CZOSNKOWY:
5 łyżek śmietany
1 ząbek czosnku
kilka gałązek koperku
1/2 opak. przyprawy taiziki

WYKONANIE:
Do śmietany dodać przyprawę, drobno pokrojony czosnek i koperek, wszystko dobrze wymieszać.

CIASTO:
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
12 dag margaryny
1 jajko
3 łyżki wody

WYKONANIE:
Margarynę roztopić, dodać resztę składników i wyrobić w misce ciasto.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, podpiec na złoty kolor w piekarniku w temp. 180'C.

WYKONANIE TARTY:
Podpieczony placek posmarować sosem, na to poukładać koło siebie cukinię, troszkę ją posolić, na wierzchu zetrzeć na tarce ser żółty.
Tartę ponownie wstawić do piekarnika i zapiec do rozpuszczenia się sera.
Pozostały sos rozrobić z odrobiną jogurtu i posmarować nim tartę po upieczeniu. Również dobrze smakuje na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz