niedziela, 30 kwietnia 2017

GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI, RYŻEM I KASZĄ GRYCZANĄ.

SKŁADNIKI:
1 główka kapusty włoskiej
30 dag pieczarek
200 g ryżu (2 woreczki)
200 g kaszy gryczanej (2 woreczki)
2 cebule
2 łyżki masła
1 jajko
majeranek
oregano
sól, pieprz

WYKONANIE:
Zdjąć kolejno liście z kapusty, wrzucić na wrzącą, posoloną wodę, zagotować chwilę i wyjąć na sitko, odcedzić z wody. Nie gotować długo, żeby się nie przejmowała, bo będą się rozpadały.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na maśle, dodać pokrojone w paseczki pieczarki, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziołami, przestudzić.
Kaszę ugotować razem z ryżem w osolonej wodzie według przepisu, przestudzić.
Do kaszy i ryżu dodać pieczarki z cebulą, wbić jajko i dobrze wymieszać składniki. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

WYKONANIE GOŁĄBKÓW:
Z każdego liścia odciąć nożem zgrubienia, nakładać łyżką farsz i zawijać je w rulonik.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym poukładać kilka liści, na nie układać blisko siebie warstwami gołąbki, przykryć je kilkoma liśćmi kapusty i piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku na 180'C.
Podawać z dowolnym sosem.

sobota, 29 kwietnia 2017

KRÓWKA BUDYNIOWA Z BANANAMI.

Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami, to tak proste ciasto w wykonaniu, że musi się udać każdemu.
Słodkość kremów i mas przełamuje słoność krakersów. Pycha.

Składniki:
1 l mleka
około 250 g krakersów
3/4 szklanki cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej (około 450 g)

Wierzch:
3 - 4 duże banany
sok z 1/2 cytryny
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 - 3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
100 g płatków migdałowych

WYKONANIE:
Do 400 ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier z wanilią i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Płatki migdałowe wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dno blaszki o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami. Na krakersy przełożyć masę budyniową i wyrównać. Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy.
Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając, aż zrobi się płynna. Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny i poukładać na masie krówkowej.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietankową wyłożyć na banany i wyrównać.
Jak ktoś nie lubi migdałów to można na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę.
Ciasto posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

sobota, 22 kwietnia 2017

SAŁATKA GYROS Z SOSEM CZOSNKOWYM.

SKŁADNIKI:
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa gyros, pikantna
1 łyżka oleju
1 opak. pomidorków koktajlowych
1/2 ogórka zielonego
1 czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy
1/2 główki sałaty lodowej
szczypiorek

SOS:
400 g jogurtu naturalnego
1 opak. sosu greckiego w proszku
2 ząbki czosnku

WYKONANIE:
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na patelni na oleju, dodać przyprawę gyros, ostudzić.
Sałatę porwać na kawałki, cebulę i ogórka pokroić w kostkę, pomidorki na połówki, a kukurydzę odcedzić z zalewy. Szczypiorek drobno pokroić.

SOS:
Czosnek drobno posiekać, następnie połączyć z jogurtem i sosem greckim, przyprawić solą do smaku.

Na półmisku poukładać warstwami:
- połowa przygotowanej sałaty lodowej
- kurczak
- cebula
- kukurydza
- posmarować połową sosu
- ogórki
- pomidorki (kilka zostawić do dekoracji)
- druga połowa sałaty lodowej
- rozprowadzić drugą część sosu
- posypać szczypiorkiem
- poukładać połówki pomidorów koktajlowych

Sałatkę schłodzić w lodówce.

środa, 19 kwietnia 2017

BROKUŁY Z JAJKIEM l SOSEM CZOSNKOWYM.

SKŁADNIKI:
1 brokuł
1 mała cebula czerwona
1/2 op. sera feta
2 jajka
1 puszka fasoli czerwonej
1/2 op. słonecznika
trochę szczypiorku
2 ząbki czosnku
150 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, pokroić w słupki, a brokuła podzielić na mniejsze kawałki i również ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ser feta pokroić w kostkę, fasolę odcedzić z zalewy, szczypiorek drobno pokroić. Czosnek drobno posiekać i połączyć z majonezem i jogurtem.
Na półmisku poukładać: brokuła, na nim ser feta, jajka, fasolę, posolić, popieprzyć, potem polać wszystko sosem czosnkowym i posypać uprażonym słonecznikiem oraz szczypiorkiem.

BABKA CYTRYNOWA.

SKŁADNIKI:

1 szkl. pszennej

1 szkl. mąki kartoflanej

6 jajek

3/4 szkl. oleju

kilka kropel olejku cytrynowego

skórka otarta z 1 cytryny

sok z 1 cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, potem stopniowo dodawać mąki, ubijać nadal, dodać olejek cytrynowy, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i na koniec połączyć z olejem, dokładnie wymieszać mikserem.
Do foremki wlać ciasto i piec 50 - 60 minut, w temperaturze 170'C. Wystudzoną babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

ORZECHOWIEC Z MASĄ CZEKOLADOWĄ.

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto można zrobić w formie tortu, ilość masy pokrywa cały tort. Przepis na blaszkę o wymiarach 21 x 36 cm.

CIASTO ORZECHOWE:
30 dag orzechów włoskich
7 jajek
1/2 szkl. cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel olejku migdałowego

WYKONANIE:
Białka ubić z szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, wymieszać, zmniejszyć obroty miksera, dodać mąkę, orzechy, olejek, proszek do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do blaszki i wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180'C i piec około 35 - 40 minut. Po ostygnięciu ciasto pokroić na dwa placki.

BISZKOPT CIEMNY (upiec dwa placki):
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku rumowego

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać żółtka, wymieszać i dodać mąkę pszenną, olej, proszek do pieczenia, kakao i olejek rumowy. Na najmniejszych obrotach miksera wymieszać na jednolitą masę i wylać na blaszkę. Piec w temperaturze 180'C przez około 30 minut i wystudzić.

MASA CZEKOLADOWA:
3 budynie czekoladowe na 1/2 l bez cukru
4 łyżki cukru
1/2 l mleka
2 czekolady gorzkie (90 g)
250 g miękkiej margaryny

WYKONANIE:
Z mleka odlać 3/4 szkl. Budynie z cukrem rozrobić w mleku, resztę mleka zagotować i ugotować na nim budynie. Zdjąć z ognia i dodać połamane czekolady. Mieszać intensywnie do rozpuszczenia się tej czekolady. Budynie przestudzić i miksując połączyć z margaryną na jednolitą masę. Podzielić ją na trzy części.

POLEWA:
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki margaryny

WYKONANIE:
Margarynę roztopić, dodać cukier, kakao, mleko i mieszać do połączenia się składników. Nie doprowadzać do zawrzenia. Zdjąć z ognia i trochę przestudzić.

DODATKOWO:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
garść posiekanych orzechów włoskich
garść drobno zmielonych orzechów
kilka połówek orzechów włoskich

PRZEŁOŻENIE PLACKA:
- placek orzechowy
- posmarować cienko dżemem
- rozprowadzić 1/3 masy
- przykryć biszkoptem ciemnym
- posmarować cienko dżemem
- rozprowadzić drugą część masy
- przykryć drugim plackiem orzechowym
- posmarować cienko dżemem
- rozprowadzić trzecią część masy
- przykryć drugim biszkoptem ciemnym
- polać polewą
- posypać posiekanymi oraz zmielonymi orzechami i udekorować połówkami orzechów.

SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE.

Przepis na blaszkę o wymiarach 22,5 x 37 cm.

SKŁADNIKI:

CIASTO:
25 dag mąki
1/2 szkl. cukru
1 jajko
2 żółtka
15 dag margaryny
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Margarynę roztopić, dodać resztę składników i wyrobić ręką ciasto w misce. Następnie wyłożyć nim blaszkę. Zostawić na chwilę, żeby odpoczęło, a w tym czasie przygotować ser.

SER:
2 kg sera trzykrotnie mielonego lub 2 wiaderka po 1 kg
10 jajek
15 dag margaryny
2 kisiele cytrynowe
otarta skórka z 1 cytryny
1 szkl. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek pomarańczowy
rodzynki
skórka kandyzowana z pomarańczy
szczypta soli

WYKONANIE:
Margarynę roztopić. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, aż zmiękną, a potem odcedzić je na sitku.
Do dużej miski wyłożyć ser z wiaderka lub trzykrotnie mielony, dodać żółtka, cukier, otartą skórkę z cytryny, wymieszać mikserem, dodać kisiel, proszek do pieczenia i olejek pomarańczowy, a na koniec dodać ubite białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i połączyć z serem na jednolitą masę, już na najniższych obrotach miksera. Na sam koniec wsypać rodzynki i skórkę kandyzowaną. Delikatnie zamieszać i wyłożyć na ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 180'C przez conajmniej 60 minut. Zostawić na chwilę przy uchylonych drzwiach piekarnika, żeby równomiernie opadł.
Wyjąć z blaszki dopiero kiedy całkiem wystygnie.

niedziela, 9 kwietnia 2017

SAŁATKA WIOSENNA Z OLIWKAMI.

Sałatka jest bardzo prosta. Można podawać ją do mięs z grilla, albo jako surówka do obiadu.

SKŁADNIKI:
1/2 kapusty pekińskiej, małej
kilka rzodkiewek
kilka oliwek
1 czerwona cebula
1 pomidor
1 mały ogórek zielony
2 ogórki w zalewie octowej
koperek
szczypiorek
1 op. sosu greckiego w proszku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kapustę, ogórki, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, oliwki na połówki, a szczypiorek i koperek drobno pokroić.
Wszystko razem wymieszać i dodać sos grecki oraz majonez z jogurtem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Można dodać ser feta.

BABKA PIASKOWA, ŁACIATA.

SKŁADNIKI:
1 szkl. pszennej
1 szkl. mąki kartoflanej
6 jajek
3/4 szkl. oleju
kilka kropel olejku cytrynowego
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, potem stopniowo dodawać mąki, ubijać nadal, dodać olejek cytrynowy, proszek do pieczenia i na koniec połączyć z olejem, dokładnie wymieszać mikserem.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, wymieszać.
Do foremki wlewać na przemian ciemne i jasne ciasto. Piec 50 - 60 minut, w temperaturze 170'C. Wystudzoną babkę można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

BABKA Z BUDYNIEM.

Przepis na foremkę z kominkiem o średnicy 26 cm lub na średnią keksówkę.

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej (170 g)
4 jajka
1/2 szklanki cukru
200 g słodkiej śmietanki 30 %
2 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe (90 g)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Śmietanka i jajka mają mieć temperaturę pokojową.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Ciągle mieszając wsypywać po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksować białka przynajmniej minutę, dodać żółtka i dalej miksować jeszcze kilka minut, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniami. Na koniec wlać śmietankę i wymieszać całość łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach.
Foremkę wysmarować lekko olejem i oprószyć od środka mąką. Wylać ciasto. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 'C, do suchego patyczka.
Nie wyjmować babki od razu, tylko zostawić w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika.
Po 15 minutach można wyjąć ciasto. Kiedy przestygnie trochę, wtedy można wyjąć ciasto z foremki.

środa, 5 kwietnia 2017

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM ORAZ Z SOSEM CZOSNKOWYM.

SKŁADNIKI:
1 filet z kurczaka
przyprawa gyros
1 brokuł
1 czerwona cebula
kilka suszonych pomidorów około 10 szt)
1/2 opak. mix sałat z rukolą
kilka pomidorów koktajlowych
kilka czarnych oliwek
kilka zielonych oliwek
garść prażonego słonecznika
garść drobno pokrojonego szczypiorku

SOS:
2 ząbki czosnku
150 g jogurtu naturalnego
3 duże łyżki majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Czosnek drobno posiekać i połączyć z majonezem i jogurtem, przyprawić solą i pieprzem.

Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Cebulę pokroić w kostkę i trochę posolić.
Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć z dodatkiem przyprawy do gyrosa, ostudzić. Pomidory suszone pokroić w paseczki.
Wszystko układać warstwami w szerokiej salaterce:

- sałata z rukolą
- kurczak
- brokuł
- cebula
- przekrojone na połówki oliwki
- suszone pomidory
- posypać słonecznikiem
- sos czosnkowy (rozprowadzić po całości)
- poukładać połówki pomidorów koktajlowych
- posypać szczypiorkiem

Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.

wtorek, 4 kwietnia 2017

KASZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI.

SKŁADNIKI:
2 woreczki kaszy gryczanej
2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej
1 łyżka masła
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 brokuł
1 duża cebula
kawałek selera
kawałek pora
1 marchewka
1 pietruszka
1 papryka
natka pietruszki
1 słoik przecieru pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
jarzynka w proszku
papryka chilli w proszku
sól, pieprz

WYKONANIE:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i również ugotować w osolonej wodzie na półmiękko i pokroić w mniejsze kawałki. Marchewkę, selera oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w małą kostkę. Paprykę zmielić w maszynce lub zmiksować blenderem.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na maśle, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, podsmażyć z przyprawą do kurczaka, następnie przełożyć do garnka, podlać trochę wodą, potem gotować pod przykryciem z dodatkiem pietruszki i marchewki, dodać przecier pomidorowy, paprykę i przyprawy. Na koniec połączyć wszystko razem z kaszą i brokułem, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, a potem doprawić do smaku. Odstawić na chwilę, żeby smaki się połączyły.
Zamiast świeżego brokuła może być mrożony (1 opakowanie 450 g).
Podawać jako danie jednogarnkowe.

poniedziałek, 3 kwietnia 2017

SAŁATKA Z RYŻEM BROKUŁEM I TUŃCZYKIEM.

SKŁADNIKI:
1 brokuł mrożony (450 g)
4 jajka
1 puszka kukurydzy
1 puszka tuńczyka
2 saszetki ryżu (po 100 g)
1 czerwona cebula
kilka gałązek natki pietruszki
150 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz

WYKONANIE:
Brokuła ugotować w osolonej wodzie, rozdrobnić go widelcem.
Ryż ugotować również w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w małą kostkę i trochę posolić.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, natkę pietruszki drobno posiekać.
Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z zalewy.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę schłodzić w lodówce.